Vybouráním příček a spojením kuchyně s obývákem vznikl velký prostor loftového stylu, navíc s krásným výhledem na město Bratislavu.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Byt v developerském projektu nebyl podle představ majitelů, s pomocí architektů dali vše do pořádku

Realizace tohoto bytu je důkazem, že i interiér v developerském projektu může mít originální podobu a do puntíku splňovat přání a požadavky majitelů. Chce to jen trochu odhodlání a pozitivní přístup. V tomto případě se role tvůrců nového domova ujalo studio Seči, které tvoří Andrea Sečiová a Jakub Seči – interiérová designérka a architekt, zároveň také matka a syn.

Zadáním investora bylo vytvořit byt ve vysokém standardu s designovými prvky, kde by mohl spokojeně žít se svou rodinou. Byt se nachází v bratislavském rezidenčním projektu Panorama City na břehu Dunaje. „Majitelův prvotní záměr byl interiér bytu určený k pronájmu, ve vysokém standardu s nádechem industriálního stylu. V průběhu procesu se ale rozhodl, že v bytě bude bydlet sám se svou rodinou. Na úvodní schůzce jsme tedy od Jana zjistili jeho konkrétní požadavky a zároveň se snažili přijít na to, jaký má styl a v jakém interiéru se cítí dobře,“ říká architekt Seči.

Stometrový holobyt

Developer dotáhl byt do fáze hrubé stavby, na dokončení čekaly podlahy, dveře a veškeré povrchové úpravy stěn. A právě v tento okamžik se investor obrátil na dvojici ze studia Seči, aby mu s dokončením bytu pomohli. Tím, že byt byl rozčleněn do jednotlivých pokojů, se situace trochu komplikovala, protože dispoziční řešení nebylo úplně ideální, natož podle představ a potřeb majitelů.

Minulost v detailu

V původní dispozici byla zakreslena široká chodba, kterou majitelé i architekti považovali za zbytečně velkorysou – ubírala cenné metry koupelně, celkově prostor bytu působil stísněným dojmem, naprosto chyběly jakékoliv úložné prostory.

Po několika sezeních architekti a majitelé společně dospěli k závěru, že se pustí do odvážné rekonstrukce a některé příčky jednoduše vybourají. Doufali, že se jim tím podaří dodat bytu tolik potřebný prostor včetně toho úložného. Největším přáním majitele ale byla větší koupelna s vanou i sprchovým koutem. Při odstraňování příček došlo i na propojení kuchyně s obytným prostorem, vznikla ložnice rodičů a pokoj pro dospívajícího syna.

Kuchyňský barový pult / ostrůvek slouží jako jídelní stůl. V této podobě rodině zcela vyhovuje a postačuje. Na jeho druhé straně je varné centrum.

Většinu příček jsme zbourali a výstavbou nových příček SDK, skleněné stěny a nábytku vzniklo atypické řešení. To se stalo základem pro novou dispozici bytu. Tu představoval společný obytný prostor s kuchyní a ostrůvkem, ložnice separovaná od pokoje pro teenagera, vestavěné skříně a velká koupelna oddělená od úzké chodby celoskleněnou příčkou i praktická místnost pro pračku se sušičkou,“ vypráví architekt.

Na celoskleněnou příčku u koupelny byla aplikována inteligentní fólie, která se při přepnutí promění z průhledného skla na neprůhledné a z otevřené koupelny se rázem stane soukromý prostor.

Čas na stěhování

Během rekonstrukce a stavebních prací nenastala žádná větší komplikace, jednak díky dokonale promyšleným přípravám a pak také díky výborné spolupráci architektů s investory. Podle slov architekta Sečiho se nyní majitel může radovat z jedinečného a elegantního interiéru, jehož velkou výhodou je mimo jiné i krásný výhled na Bratislavu.

Byt dýchá příjemnou atmosférou, je prostorný, světlý, působí čistě a svěže. Jednotný rukopis mu dodává betonová podlaha, architekti kladli důraz na detaily, funkčnost a design nábytku vyrobeného na míru. Kombinace šedé a bílé barvy, přírodního dřeva, cihlového obkladu a skla je v současných interiérech velmi oblíbená, vždy ale záleží i na poměru jednotlivých elementů, jednoduše na tom, jak citlivě architekt všechny prvky namíchá… Zde se vše povedlo dokonale – industriálnímu charakteru sekunduje dubové dřevo, které bytu dodává teplý a útulný přívlastek.

Investor se nebál zariskovat a změnit zásadně dispozici bytu vybouráním příček – získal tak větší obytný prostor plný denního světla a příjemně velkou koupelnu, která byla jeho přáním.

VIZITKA BYTU:

  • Architektonický návrh: Ing. arch Jakub Seči, Andrea Sečiová, Studio Seči
  • Užitná plocha bytu: 100 m2
  • Dveře: Eclisse
  • Svítidla: Foscarini

STUDIO SEČI:

  • Ing. arch Jakub Seči a Andrea Sečiová
  • https://seci.archi/
  • „Máme to v genech. Navrhujeme pro vás domy a byty tak, abyste se cítili opravdu doma. Díky naší tvorbě vždy dokážeme odhalit, co se v nás skrývá a každému klientovi tak nechat kus sebe. Máme rádi jednoduché a funkční řešení, zbytek už záleží na vašich představách a snech.“

Fotogalerie

Autor: Mirka Vernerová
Foto: archiv architektonického studia