Flanagan Lawrence vyhrál konkurz na nové zastřešení letního divadla ve Štětíně v Polsku

V polském Štětíně v městském parku Kasprowicz bylo v sedmdesátých letech postaveno letní divadlo, které navrhl štětínský architekt Zbigniew Abrahamowicz. Nedávno byla vyhlášena mezinárodní soutěž spočívající v novém zastřešení divadla. Z původních šestnácti návrhů jich do druhého kola postoupilo pět, z nichž byla vybrána varianta londýnského ateliéru Flanagan Lawrence.

Původní divadlo bylo postaveno v roce 1976 podle návrhu Zbigniewa Abrahamowicze. Tato letní scéna nese jméno polské zpěvačky Heleny Majdaniec. Dominantou je mohutný betonový oblouk, který slouží k vypnutí textilní plachty nad jevištěm, ne však nad diváky. Celkově je zastaralé.

  • Klient: Město Szczecin (Gmina Miasto Szczecin)
  • Architekti: Lawrence Flanagan
  • Akustika: Arup
  • Stavební inženýři: Expedice
  • Náklady: 12 000 000 polských zlotých (zł) (okolo 78 800 000 Kč)
  • Plocha: 16 659 m2
  • Předpokládaný termín dokončení: 2018

Stručně řečeno divadlo z roku 1976 volalo po návrhu, který by mu pomohl, aby se změnilo na víceúčelové a zmaximalizovalo se jeho využití.

Hlavním cílem soutěže tedy bylo navrhnout celou rekonstrukci tak, aby se nahradilo stávající textilní zastřešení nad tribunou, rozšířila se střecha nad divácké tribuny, vylepšily světelné i akustické podmínky a zvýšilo se využití celého areálu. Jak je již nyní patrné, výhodou nového divadla bude i možnost pořádat představení také v zimních měsících. K areálu navíc přibude pokladna s kavárnou či nové sociální zázemí. Konec rekonstrukce je naplánován na rok 2018. Z již zmíněného dominantního betonového oblouku pak ovšem nejspíš zbude pouze ozdoba, neboť nově navržená nafukovací střecha bude mít vlastní nosnou konstrukci.

Vzhled zrekonstruovaného divadla

Spodní strana střechy, která zakrývá pódium a předek hlediště, zlepšuje a vytváří přirozenou akustiku orchestrálních akcí. Toho je docíleno díky tomu, že střecha je strukturálně nezávislá na stávající klenbě a je pouze napojena na zakřivený nosník. Ten slouží jako okraj oblouku vytvářející čistou tenkou strukturu. Tato linie doplňuje řadu rostoucích střešních panelů a narušuje akustiku reflektorů. Dva následující nosníky překrývají pódium, aby podpořily zatížení světelné sítě.

Hlavní výhodou těchto konstrukcí je, že nemusí být již dále podpírány pomocnými pilíři a dokáží odolat i velmi vysokým rozponům.

Na zadní straně pódia je akusticky zakřivená prosklená clona nabízející krásný výhled na Rusalčino jezero a tvoří tak malebnou kulisu při představení.

Celková kapacita divadla je 2 500 míst, která jsou stupňována. Nechybí ani přístavba dalšího zařízení, jako je pokladna, toalety, kavárna a zrekonstruované zákulisí.

Jason Flanagan

Hlavní architekt projektu, Jason Flanagan, vysvětluje svůj záměr takto: „Dvojitě zakřivený tvar střechy navazuje na přirozený sklon amfiteátru na stávajícím svahu se záměrem zachovat výhled na park. Poté se střecha dramaticky zvedá nad pódium, aby poskytla potřebnou výšku pro jeviště.

Krátce o ateliéru Flanagan Lawrence

Flanagan Lawrence je vítězný architektonický ateliér založený v Londýně. Architekti z tohoto studia mají působivé odborné znalosti a zkušenosti napříč širokou škálou odvětví a typem budov, včetně velkých komerčních projektů a projektů luxusních bytových jednotek, kulturních staveb, hotelů, vzdělávacích institucí, infrastruktury, logistických a obchodních center a mnohých dalších staveb, a to jak ve Velké Británii, tak mezinárodně.

Více informací najdete na stránkách www.flanaganlawrence.com.

Autor: Zuzana Fajfrová
Foto: Ateliér Flangan Lawrence