Jak na kuřáky? Řešením je kuřácká zóna!

Nepřehlédnutelnou novinkou se na letošním zářijovém veletrhu For Arch zajisté stala »Kuřácká zóna« z produkce firmy Liko-S. S tradičním problémem kuřáckých koutků se potýká nejedna firma. Nejčastěji se tak kuřácké hloučky scházejí na chodbách nebo balkonech zahaleny do oblaku hustého kouře.

  S alternativním řešením přišla společnost Liko-s ze Slavkova u Brna, která se zabývá výrobou a montáží přestavitelných příček Form-A-Room a stropních podhledů Rockfon. Na trh přichází s ucelenou koncepcí přestavitelných objektů pro podnikání, nabízených pod názvem »Živé stavby«.

Proč právě kuřácká zóna?
   Ke vzniku kuřáckých zón výrazně přispěly legislativní změny, které upravují kouření jak ve veřejných prostorách, tak i na pracovištích. V praxi by měl nový zákon ochránit nekuřáky i před tzv. pasivním kouřením, což je zpravidla nejpalčivější problém, neboť cigaretový dým se šíří i mimo klasické kuřácké koutky.

Jak zóna funguje?
   Princip kuřácké zóny je v podstatě jednoduchý a spočívá na cirkulaci a filtraci vzduchu uvnitř zóny. Vzduch z relativně malého prostoru (pouze 3 m2) prochází přes vysoce účinný uhlíkový a elektrostatický filtr, který ho zbaví veškerého zamoření kouřem i dalšími nečistotami, takže ani osoby v blízkosti takovéhoto koutu nejsou obtěžovány unikajícím kouřem. Při konstrukci koutu bylo pamatováno i na popel a dohořívající nedopalky cigaret, které jsou schovány v instalovaném popelníku.

Technické parametry
• kapacita koutu (počet kuřáků) 3
• výška/hloubka/šířka (v mm) 2400/1400/2100
• jmenovitý příkon 100 W
• napájení 230V, 50 Hz
• průtok vzduchu1000 m3/hod

Kam s ním?
   Zóna je nenáročná na umístění, zabere pouze 3 m2 plochy, její konstrukce je samonosná a nevyžaduje tedy žádnou nosnou stěnu, či konstrukci.
   Umístění kuřáckého koutu na pracoviště neprospívá jen kvalitě ovzduší, ale také do velké míry zvyšuje produktivitu práce, zkracuje dobu kuřáckých pauz a snižuje jejich četnost. Podle průzkumů po instalaci kuřáckých zón snížilo 41 % dotázaných kuřáků počet vykouřených cigaret a naopak pouze 4 % kuřáků svou denní dávku zvýšilo. 
Autor: Šárka Tužilová
Foto: Archiv firmy