Nepřekonatelné velké zelené vejce. Inspirací byla tradiční hliněná pec z Asie

Princip fungování Big Green Egg má své kořeny v daleké historii. Před více než 3000 lety se ve východní Asii používalo jako tradiční hliněná pec na dřevo, ve které si lidé připravovali jídlo. Zde pak tento styl přípravy pokrmů objevili Japonci, kteří si ho osvojili a začali nazývat “kamado”, což v překladu znamená pec.

Začátkem minulého století si kamado v Japonsku vyzkoušeli američtí vojácí a odvezli domů jako suvenýr. Model se staletou tradicí se v Atlantě ve státě Georgia postupně zdokonaloval pomocí současných vědomostí, výrobních technik a inovativních materiálů. Dokonce i revoluční technologie keramiky z NASA přispěla ke vzniku jedinečného zařízení pro venkovní vaření: Big Green Egg.

Big Green Egg není pouze gril, ale kompletní venkovní kuchyně, ve které můžete mimo jiné upéct pizzu, vyudit ryby, pomalu dusit maso, uvařit polévku nebo upéct koláč. Kulinářské možnosti, které nabízí, jsou nekonečné.

Každý, kdo ochutnal jídlo připravené na Big Green Egg, okamžitě propadl této jedinečné lahodné chuti. A co je jeho tajemstvím? Je to kombinace více faktorů. Především keramika, která odráží teplo a vytváří tak proudění vzduchu. To způsobuje, že takto připravená jídla jsou výjimečně křehká a šťavnatá. Je to dokonalá cirkulace vzduchu, která rovnoměrně připravuje potraviny při požadované teplotě. Je to skutečnost, že teplotu je možné nastavit, regulovat a udržovat absolutně na stupeň přesně. Ani extrémní venkovní teplota nemá díky kvalitní a tepelně odolné keramice žádný vliv na teplotu uvnitř Big Green Egg. A v neposlední řadě je to originální vzhled a přírodní způsob vaření jídla, které díky přípravě na přírodním dřevěném uhlí získává jedinečnou a autentickou příchuť a vůni.

Velké zelené vejce si za dobu své existence vybudovalo silnou základnu fanoušků, labužníků, gurmánů, šéfkuchařů a expertů. Najdete ho v mnoha známých restauracích a gastronomických zařízeních po celém světě. Big Green Egg posouvá hranice venkovního vaření, které přestává být omezeno prostorem a časem. Můžete ho nechat samostatně stát na balkoně na stole, v pojízdném stojanu na terase, nebo ho zabudovat do pracovní desky venkovní kuchyně. Vařit na něm můžete po celý rok. Jak za teplých letních večerů, tak i v chladnějších podzimních nebo i zimních dnech, kdy se teplota pohybuje hluboko pod bodem mrazu.

Fotogalerie

Autor: Mgr. Alena Křečková
Foto: Archiv firmy