Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Rodinný dům Rezkova v Brně

Pozemek, na kterém rodinný dům leží, se nachází na západním svahu v Masarykově čtvrti v Brně. Okolní zástavbou jsou rodinné domy a terasové bytové domy postavené ve 20.století. Rodinný dům Rezkova je pro čtyřčlennou rodinu na malém svažitém pozemku s minimální šířkou.

Prostorovým základem domu je kvádr, ze kterého jsou „odebírány“ jednotlivé hmoty. Největším „odebraným“ objemem je vertikální átrium, které rozděluje dům na dvě části. Ostatní „odebrané“ hmoty tvoří lodžie a terasy.

Orientace obytných místností je na západ do údolí řeky a do átria uprostřed domu. Dům je opláštěný stínícím roštem, který zachovává tvar základního kvádru. V polotransparentním plášti jsou umístěny v návaznosti na vnitřní dispozice otvory, plášť tvoří zábradlí lodžií a vymezuje prostor střešní terasy ve třetím podlaží. V podzemním podlaží je hala, šatna, garáž a technické zázemí. V hale je umístěný výtah propojující vertikálně všechna podlaží domu.

První nadzemní podlaží je navrženo jako klidová část domu, kde jsou pokoje dětí a pracovna. Oba pokoje dětí mají společnou lodžii orientovanou na západ. Pracovna ve východní části domu je prosvětlena skleněnou stěnou átria. Ve druhém podlaží je za átriem umístěna ložnice se šatnou a koupelnou. V uliční části je navržený velký společenský prostor s kuchyní a jídelnou. Nejvyšší třetí podlaží je venkovní obytný prostor nahrazující zahradu, kterou dům v podstatě nemá. Do plochy terasy je vsazena zeleň, ve východní části prostoru je bazén, součástí terasy je letní kuchyně, koupelna a sauna.

Stěny a stropy jsou betonové, stínící plášť je z černého ocelového pororoštu, černé jsou vnější skleněné obklady lodžií. Většina vnitřních konstrukcí a materiálů je v bílé barvě - sádrové omítky, polyuretanové podlahy, hliníková okna a ocelové schodiště.

  • Kancelář: Kuba & Pilař architekti
  • Autoři: Ing. arch. Tomáš Pilař, Ing. arch. Vít Košťál, Akad. arch. Ladislav Kuba
  • Adresa: Rezkova 52, Brno
  • Zahájení projektu: 06/2006
  • Dokončení realizace: 02/2013
¹) Zpracováno z Česká cena za architekturu

Fotogalerie

Autor:
Foto: David Židlický