Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Stavba domu za ztížených statických podmínek

Cesta za vlastním rodinným domem nebývá často tak jednoduchá, jak si člověk na začátku představuje. I na majitele elegantní dřevostavby na břehu řeky Berounky čekalo hned ze začátku plánování domu jedno nemilé překvapení, nakonec se ale díky volbě šikovného dodavatele může těšit na stěhování do vysněného domova.

Sympatičtí mladí manželé bydleli vcelku spokojeně v prostorném bytě se svými dvěma dětmi ve středně velkém městě poblíž Prahy. Jenže jak potomci rostli, stále častěji se doma mluvilo o pořízení vlastního rodinného domu, kde by si děti mohly hrát na zahradě a majitelé mohli užívat zaslouženého odpočinku po práci.

Výběr parcely

Investoři si nedaleko od svého původního bydliště vyhlédli pozemek v klidné lokalitě menší obce, s krásným výhledem na řeku Berounku. Díky vyšší poloze je navíc pozemek situován mimo záplavové území. S ohledem na jeho strmý profil ale před koupí oslovili architekta, aby jim poradil, zda je na takovém pozemku vůbec možné postavit rodinný dům. Po kladném zhodnocení následovala koupě parcely a architektonická kancelář podle přání majitelů navrhla elegantní dům nadčasových tvarů s prostorným obývacím pokojem a třemi pokoji. Regulace stanovená pro stavby v chráněné krajinné oblasti předurčila například tvar střechy a střešní krytinu, nicméně to výsledku neuškodilo. Co se ukázalo jako problém, byly hydrogeologické poměry na parcele.

Až po vyprojektování studie se zjistilo, že dům nebude možné v této podobě realizovat. Původně se počítalo s tím, že stavba bude řešená jako přízemní s podkrovím, založená na srovnaném terénu, nicméně geologický průzkum ukázal, že svah stavbu neudrží, a že bude potřeba jiný způsob založení,” vysvětluje majitel.

Rozměření pro přesné osazení příčky

Od projektu k realizaci

Majitelé od začátku chtěli, aby firma, která dům projektuje, jej rovněž bez problémů zrealizovala takzvaně na klíč. Nakonec se po dlouhém uvažování rozhodli pro volbu zavedené dodavatelské společnosti, konkrétně firmy Palis Plzeň spol. s r.o., která sídlí poblíž Plzně. Ta má dlouholeté zkušenosti s realizací dřevostaveb, a navíc se může opřít o vlastní výrobní závod.

Projekt byl upraven následovně: dům je zasazený hluboko do svahu na zděném suterénu, který lépe řeší statické poměry při založení a dává vzniknout velkým skladovacím prostorám, které mohou majitelé využívat například pro uskladnění zahradní techniky a nábytku, ale i jako příležitostnou dílnu nebo úložiště jízdních kol.

Atypicky pojatá stavba vyžadovala velmi podrobný individuální projekt a volbu odpovídající kvalitní zpracovatelské techniky. Jako silný partner pro náročnou realizaci se ukázala společnost Festool CZ s.r.o., která nabízí především kompletní sortiment elektronářadí pro profesionální práci se dřevem. Ať se jedná o řezání, frézování, broušení, hoblování či odsávání, Festool se může opřít o více než 90 let zkušeností v tomto oboru.

Osazování příčkového podkrovního prefabrikovaného panelu

Minimalizace nákladů na provoz

Realizovaný dům je řešený jako montovaná dřevostavba z prefabrikovaných panelů zhotovených na míru, skladba stěn zachovává konstrukci prodyšnost a jako izolant byla zvolena zafoukaná celulóza doplněná z exteriéru o minerální vatu. Ta byla zvolena jednak pro vhodné difúzní parametry, ale také proto, že nejlépe vyhovovala modulové koordinaci s rozpětím nosných sloupků. Výsledná tloušťka stěny byla proti standardním panelům navýšena o několik centimetrů, takže dům splňuje, co se součinitele prostupu tepla U stěnou týče, parametry pasivního domu. O trvale příjemné a zdravé mikroklima se stará systém nuceného větrání s rekuperací.

Detail okna v obývacím pokoji s trámkovým překladem

Náročné konstrukční detaily

Panely pro dům byly zhotoveny v kokořovské výrobně společnosti Palis. Nosné profily stavby jsou zhotoveny z vysušeného řeziva KVH zaříznutého na požadovanou délku pomocí pily KAPEX KS 120. Skladba stěny probíhala standardně na velkoplošných stolech. Po dokončení konstrukce bylo možné vyříznout požadované otvory přímočarou pilou PSBC 420 (menší otvory byly vyvrtány vrtačkou PD 20/4) například pro prostup svodných potrubí kanalizace, vodovodu, pro větrací otvory, apod.

Architektonicky čistá stavba zaujme velkým rohovým prosklením, které opticky propojuje obývací pokoj s nádherným okolím. Staticky se takové řešení ukázalo jako poměrně náročné, ale rozhodně ne neproveditelné. Nakonec byla zvolena ocelová výztuha opláštěná materiálem na bázi dřeva. Výsledný sloupek má sice půdorys poměrně masivní (25 × 25 cm), nicméně v poměru prosklené plochy je takřka neznatelný. Právě využití oceli umožnilo bezproblémové vynesení překladů, na kterých je uložen trámkový dřevěný strop.

Stěhování je za dveřmi

Hotové panely byly dovezeny na stavbu v průběhu června, usazení probíhalo pomocí jeřábové techniky, následovalo dořešení finálních konstrukcí stavby, především osazení hranolů pro finalizaci povrchů. K tomu využila realizační firma akušroubováky PDC 18/4 a DWC 18.

Po osazení konstrukcí na bázi dřeva bylo možné dořešit vnitřní cementové potěry jako podklad po nášlapné vrstvy podlah, v mezičase byla realizována modřínová fasáda z olejem ošetřených palubek připevněných nerezovými spojovacími prostředky. Na finalizaci ještě čeká velkorysá terasa navazující na obývací pokoj.

Majitelé se v těchto dnech připravují na stěhování do vysněného domu, který po bezproblémové realizaci čekají už jen drobné dokončovací práce. Naplno si tak budou moci užívat jednak kvalitně provedenou konstrukci domu, jednak jeho velmi příjemně navrženou dispozici. Centrem rodinného života se nepochybně stane prostorný obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, v přízemí samozřejmě nechybí toaleta, technická místnost, prostorné zádveří a našel se prostor i na pracovnu, která může sloužit jako pokoj hostů. Podkroví je pojaté jako soukromá zóna, přibližně na jih jsou orientovány dva „zrcadlové” dětské pokoje, na opačné straně domu se nachází ložnice s šatnou a samostatnou sprchou. Z prostorné schodišťové haly je pak vstup do rodinné koupelny a odděleného WC.

V následující sezóně pak zřejmě dojde na dokončení zahradních úprav a realizaci parkovacího stání.

dodavatel stavby:
PALIS PLZEŤ, spol. s r.o.
Kokořov 24
330 11 Třemošná
www.palis.cz

Fotogalerie

Autor: Ondřej Krejčí
Foto: Archiv firmy