Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Fantazie architektury: Údolní stanice lanovky Seiser Alm

Oběžná lanovka Seiser Alm dopraví denně okolo 11 000 milovníků zimních sportů a letních návštěvníků do výšin jedné z nejkrásnějších horských oblastí Evropy. Cesta vzhůru trvá pouhých 15 minut. Lanovka je moderním „žebříkem do nebe“ – k vysokohorské pastvině v Dolomitech, součásti přírodního světového dědictví UNESCO. Údolní stanice v horské vesničce Seis am Schlern je navzdory své efektní velikosti zásluhou hliníkové fasády dokonale zakomponována mezi strmé horské masivy a do alpské krajiny.

Seis am Schlern zůstal věrný svému charakteru původní horské vesnice a přesto dává podněty pro moderní architekturu. Obec je oblíbeným výchozím bodem pro poznávací túry na největší vysokohorskou pastvinu Evropy s plochou 56 kilometrů čtverečních. Stěžejní význam pro letní i zimní návštěvníky má oběžná lanovka Seiser Alm, která při přestavbě a modernizaci získala novou a mimořádnou architektonickou tvář. Budova i přes svou působivou velikost zapadá harmonicky do vysokohorské krajiny.

Turistická infrastruktura za fasádami Prefa

Horská romantika? Chyba lávky! Se svými třemi úrovněmi podlaží o celkové ploše 3 455 m2 je údolní stanice centrem turistické infrastruktury Seiser Alm. Největší vysokohorská pastvina Evropy, ležící ve výšce od 1 600 do 2 300 metrů, je totiž ideální lyžařskou a turistickou oblastí. V létě zpřístupňují kvalitní turistické cesty salaše a vrcholky, v zimě mají lyžaři a snowboardisté k dispozici 60 km sjezdovek a 23 vleků a lanovek. Údolní stanice lanovky tak musí reagovat na komplexní výzvu funkčnosti. Za 2 000 m2 hliníkové fasády kompaktního celku, který je opticky inspirován horským masivem Dolomit, má své místo restaurace, dva obchody se sportovními potřebami, úschovna lyží, lyžařský servis, restaurace s rychlým občerstvením, obchod s regionálními a místními produkty, dvě prodejní místa obou lyžařských škol a správní kanceláře lanovky.

Architektura hran a rohů

Využitím různých úhlů sklonu fasády a nepravidelných povrchových zlomů panelů evokujících krystaly se podařilo mladému architektovi z Bolzana Lukasi Burgaunerovi včlenit turistické centrum oblasti Seiser Alm citlivě do okolní krajiny. „V závislosti na světle působí ohromné hliníkové fasády pokaždé jinak zajímavě, někdy jsou mocné a impozantní, jindy téměř neviditelné,” říká Burgauner, pro kterého jsou hory druhým domovem.

Nápadně nenápadná

Údolní stanice lanovky se prezentuje jako nápadně nenápadný monolit, obložený hnědými fasádními panely PREFA FX.12. Architektura řešení, jehož součástí jsou i podhledy, dává celému komplexu nezaměnitelný charakter. Nepravidelné povrchové zlomy panelů FX.12 vytvářejí na fasádě živou hru světel, proměnlivý optický dojem je závislý na úhlu slunečního svitu. Podhledy jsou v antracitové barvě P.10 a prostor vchodu byl proveden fasádními prvky PREFA Sidings. Výškově variabilní transparentní prosvětlovací a prosklené pásy po obvodu fasády PREFA imitují zrna křemene či krystalické žíly, vyskytující se v horninách. Jako „horal odmala” bydlí Burgauner, architekt jihotyrolské moderny a rodák z Kastelruthu, docela blízko a má pevné kořeny v bizarním, jedinečném horském světě Dolomit, který se stal předobrazem nové fasády.

Nic nového, ale všechno větší

Požadavky investora – společnosti Umlaufbahn Seis – Seiser Alm AG – byly jednoduché: nic nového, ale všechno větší. Výzvou bylo především sjednocení budov stanice a služeb do homogenního celku. Cílem přestavby byla funkčnost, mobilita a bezbariérové přístupy. A samozřejmě harmonické zasazení do místní scenérie a okolní alpské krajiny. „90 metrů dlouhá a 25 metrů široká hmota údolní stanice neměla být ovšem nějaká hranatá krabice, ale reprezentativní stavba, přizpůsobená krajině a organicky sloučená do jednoho komplexu s již dříve postaveným parkovacím domem”, říká Burgauner. Dolní podlaží je vzhledem k poloze objektu ve svahu situováno převážně v podzemí. Západním směrem na straně silnice vybíhá budova svou panoramatickou terasou integrovanou do fasády osm metrů ze svahu. „Na provedení jsme měli kvůli nepřerušenému provozu jenom málo času. Stavební fáze bylo třeba dobře naplánovat, aby mohly být efektivně realizovány,” dodává Burgauner.

Tmavě hnědý monolit

Přímo před budovou se nad krajinou impozantně tyčí vrcholek Santnerspitze horského masivu Schlern. Strmost a barevná hra okolních skal nachází v architektuře údolní stanice svůj odraz. Volba barvy hliníkové fasády o celkové ploše 2 000 m2 byla cíleně odvozena z krajinného kontextu. Pomocí materiálů, které toto architektonické tvarosloví podtrhují, se Burgaunerovi podařilo dosáhnout unikátního vnějšího vzhledu. „Rozhodnutí pro fasádní panely FX.12 PREFA padlo rychle,” říká architekt. Materiál totiž není jenom opticky přitažlivý, ale také se s ním dobře pracuje, je funkční, plně odolný proti povětrnostním vlivům a vyžaduje minimální údržbu.

Technická špička

Montáž panelů prováděla místní firma Kometal, která má s výrobky PREFA tu nejlepší zkušenost. Na střešním a fasádním panelu oceňuje především mnohostranné vlastnosti, jeho podélné a příčné zlomy v ploše a heterogenní povrch, které mají v součtu zásluhu na mimořádném povrchovém designu, který perfektně zapadá do výrazně členité horské krajiny. Při výrobě se dbá na to, aby každý kus měl jedinečný ráz. Jelikož se uspořádání zlomů neopakuje, tak i na velkých plochách působí nepravidelně. Rovněž technicky je panel FX.12 špičkový. Zlomy dodávají panelům dodatečnou tuhost, což zajišťuje větší odolnost materiálu při jeho stejné tloušťce.

Komentář montážní firmy:

"Mnohostranné vlastnosti střešního a fasádního panelu, jeho podélné a příčné zlomy v ploše a heterogenní povrch mají zásluhu na mimořádném povrchovém designu, který perfektně zapadá do výrazně členité horské krajiny".

Související články

Autor: kolektiv autorů
Foto: Archiv firmy