Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Inspirace: administrativní a laboratorní budova zcela ze dřeva

V Dolním Rakousku byla udělena Cena dřevostavby pro rok 2018. DELTA a SWAP (sdružení architektů) získali první místo v kategorii "veřejné stavby" za kancelářskou a laboratorní budovu IFA Tulln realizovanou v maximální možné míře ze dřeva. Pro společnost DELTA a architektonické studio SWAP to nebyl první úspěch, který společně slaví. Nedávno také vyhráli obdobné ocenění v oblasti dřevostaveb za projekci a realizaci budovy Univerzity humanitních věd a přírodních zdrojů BOKU ve Vídni.

Erik Štefanovič, jednatel DELTA Česká republika, na úvod o projektu této administrativní budovy s laboratorním zázemím řekl: „Porota hodnotila projekty podle různých kategorií: kvalita architektonické tvorby s materiálem dřevo, kvalita provedení a správné nasazení dřeva a inženýrská práce v oblasti stavby ze dřeva. Náš koncept architektury dle principu DELTA green line v kooperaci se SWAP byl jedinečný a velmi si cením toho, že porotu oslovil a dokázal ji svým promyšleným konceptem i přesvědčit.

Dispozice budovy, konstrukce

Jasný objem dvoupodlažního stavebního tělesa okouzluje svým jemným pragmatismem a smysluplným použitím CLT-konstrukce (křížem vrstvené dřevo). Fasáda (předem vytvořená stavba s dřevěným rámem) s přísně rytmizovanými okenními otvory a integrovaná sluneční ochrana odráží jasné pracovní postupy tohoto výzkumného zařízení. Lineárně zónovaný půdorys poskytuje dobře osvětlené kanceláře směrem na jih a důmyslně eliminuje severní oslňující světlo v laboratořích. Celkově v průmyslové kvalitě provedené stavby je realizovaná dokonce i výtahová šachta s CLT-konstrukcí, což je projevem jistého nadstandardního provedení. Pomocí jednoznačných zón, v jejichž rámci jsou hranice místností variabilní, je velmi intuitivně vyřešena jak orientace v budově, tak i souhra architektury a funkčnosti.

Projekt kancelářské budovy univerzity IFA v rakouském městečku Tulln ukazuje, že je možné stavět průmyslové budovy i ze dřeva a to s nejrůznějšími funkčními požadavky.

Průkopník v principu trvale udržitelných staveb

Na kancelářské budově IFA Tulln je jedinečná především prolínající se důsledná stavba ryze ze dřeva, která vyvolává příjemnou atmosféru a nezaměnitelnou estetičnost. Jako jedna z prvních kancelářských a laboratorních budov ze dřeva je projekt IFA Tulln průkopníkem v principu trvale udržitelných staveb. Erik Štefanovič, jednatel společnosti DELTA, k celému procesu říká: „Je to inspirace a ukazuje to, že je možné stavět budovy s nejrůznějšími funkčními požadavky ze dřeva. Trvale udržitelný způsob stavby a dlouhá životnost budovy během používání mají dlouhodobý význam pro společnost.

Lokalita versus design

Budova IFA Tulln se nenachází v centru dění žádného velkého města v Rakousku. Naopak, Tulln an der Donau je jedno z nejstarších měst v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy v okrese Tulln. Rozkládá se nad řekou Dunaj, žije zde přibližně šestnáct tisíc obyvatel a tento aspekt DELTA promítla do vnější architektury budovy.

Je to inspirace. O to více je třeba ocenit tento vzorový přístup investora k plánování a realizaci průmyslové budovy ryze ze dřeva, která se nachází mimo lokality hlavních měst, jež spíše nacházejí prostředky na investice do smart budov tohoto typu,” říká Erik Štefanovič, jednatel DELTA Česká republika.

Investor, společnost BIG, mluví o tom, že realizací této jedné z prvních dřevěných laboratoří a vzdělávacích budov v Rakousku začínáme psát novodobou historii v oblasti průmyslových nemovitostí. „Jsme hrdí na to, že jsme mohli tento projekt tak výrazně ovlivnit,” říká Ing. Wolfgang Kradischnig, jednatel holdingu skupiny společností DELTA a dodává: „Podle architektonického konceptu DELTA a SWAP se budova ideálně hodí do krajiny s ohledem na použité přírodní materiály a rovněž s ohledem na vizuální dojem z tohoto objektu. Věřím, že i uživatelům se bude lépe pracovat v této architektonicky velmi příjemné a promyšlené budově.

Hodnocení odborné poroty

Projekt předkládá jednoduchou, strukturálně jasnou koncepci, která odráží současnou typologii kampusu jako solitér. Půdorys, který je uspořádán ve třech blocích, je přesvědčivý jak z hlediska jeho funkčnosti, tak i z očekávaných diferencovaných vlastností místnosti. Použití dřeva jako konstrukčního prvku je důsledně používáno v jeho materiálových specifikacích a vytváří vlastní atmosféru a nezaměnitelnou estetiku jak uvnitř, tak vně ve fasádě. Z pohledu uživatele poskytuje tříbodové uspořádání příjemné krátké vzdálenosti mezi kanceláří a laboratoří. Současně existuje jasné rozdělení oblastí koridoru do laboratoří a kancelářských zón.

Fotogalerie

Autor: Christian Brandstätter
Foto: archiv DELTA