Investice do rekonstrukce velkokuchyně se vrátí do 10 měsíců

Firma ASIM gastro, s.r.o., se současnou certifikací ISO 9002 a tradicí od roku 1996, se od založení zabývá obchodní činností v oblasti gastronomie. Postupně rozšířila své služby o poradenskou, projekční a servisní činnost gastronomického zařízení. V současné době zastupuje oficiálně či výhradně celou řadu zahraničních firem i tuzemských výrobců gastronomického zařízení. Projektantům, školám, hotelům a firmám nabízí společnost moderní gastronomické zařízení velkokuchyní. Investice vložené do rekonstrukce se vracejí do 10 měsíců v úspoře energií a surovin k přípravě jídel.

  Vývoj a pokrok je vidět všude kolem nás, v některých odvětví více, neboť se s jeho technologií často setkáváme, některá zařízení nám jsou skryta a setkáváme se pouze s jejich produkty. Málokdo měl možnost nahlédnout do velkokuchyně a alespoň chvilku sledovat přípravu jídel. Každý svědomitý kuchař by návštěvníka z hygienických důvodů vykázal mimo kuchyň. O přípravě pokrmů máme většinou zastaralé představy. Faktem zůstává, že příprava řízků může být provedena dvěma způsoby. Řízky se mohou smažit potopené v oleji a být patřičně nasáklé přepáleným olejem nebo před smažením řízek v oleji pouze smočit a smažit jej nasucho, na roštu, mimo olejovou lázeň, a tím vyrobit řízek dietní. Nechme recepty stranou, zde je popis výrobního postupu české lahůdky s upozorněním na moderní zařízení velkokuchyní se šetrnou přípravou jídel a navíc s úsporou tepelné energie na přípravu. Při pečení ve stejném zařízení se maso nevypéká, neztrácí tolik na svém objemu a hmotnosti a tím se ušetří další náklady. A zákazník? Je zdravější! Popsané zařízení se nazývá KONVEKTOMAT a je součástí moderní velkokuchyně.

   Společnost ASIM gastro všechny novinky v přípravě jídel podrobně zná, sestaví návrh velkokuchyně podle stavebních dispozic, požadavků architekta a investora, s přihlédnutím k uvažované kapacitě kuchyně a její zaměření na druhy jídel. Kapacita může být od 50 připravovaných jídel výš a zaměření s ohledem, např. na vybavení zařízením pro přípravu klasické české kuchyně (tzv. hotovek) nebo pouze kuchyně k přípravě minutek. Firma ASIM gastro se v převážné většině zabývá návrhy a technickými parametry velkokuchyní od různých výrobců a má nejlepší možnost porovnat požadavky zákazníka a nabídky výrobců v tomto oboru, které se promítnou do návrhu. Po konzultaci je návrh předán projektantovi k dopracování technického napojení a ostatních náležitostí. Po souhlasu zákazníka dodá veškerá požadovaná zařízení na výrobu, uchování a distribuci jídel včetně nářadí, nožů a ostatních pomůcek. Pro kompletní dodávku mohou být nabídnuty i další zařízení pro mytí nádobí či prádelny a také vybavení odbytových míst stoly a židlemi.

   Podle kvality výrobků a přístupu k zákazníkovi se ve firmě nejvíce zaměřili na spolupráci se španělskou společností FAGOR, od které dodávají cca na 57 % jejího dovozu do republiky a dále spolupracují s téměř 50 firmami v ČR v oblasti servisu a obchodu. Návrh je předán v trojrozměrné digitální podobě včetně rozměrů a zákazník s projektantem vidí celkové uspořádání nabídky na počítači.

   Hlavní dodavatel společnost FAGOR je držitel certifikátu systému řízení jakosti ISO 9001 a jeho kvalitní výrobky známe ze svých domácností. Stejné kvality jsou i velkokuchyňská gastronomická zařízení v sortimentu veškerého vybavení v plynovém a elektrickém provedení. Jsou to - kotle, pánve, sporáky, fritézy, grilovací desky, vodní lázně, pánve a další zařízení, vše ve dvou rozměrových řadách 700 a 900 mm v možnostech provedení - klasické, můstkové, konzolové, monoblokové, spotřebiče pro malé provozy (SNACK) a konvektomaty. Mycí technika je rovněž v širokém sortimentu, jsou to - myčky barové, myčky nádobí, myčky tunelové. Zařízení pro prádelny - pračky, sušičky, odstředivky, mandly. Chladící technika - chlazené a mrazící stoly, lednice, vitríny a další. Výrobky od firmy Fagor jsou v nejlepším poměru kvality a ceny a není divu, jejich historie sahá do roku 1960 a od roku 1972 vyrábí zařízení pro velkokuchyňské provozy. Firma FAGOR Industrial je členem obchodní skupiny MCC, která v současné době zaměstnává více než 50.000 kmenových zaměstnanců. Výrobky jsou prvotřídní kvality a pokud se využívají k účelu, ke kterému byly vyrobeny a respektuje se návod k obsluze, je zařízení bez výhrady a poruch. Konstrukce a ovládání přístrojů je navrženo s ohledem na obsluhu, které vychází maximálně vstříc, nevyžaduje neustálé hlídání teploty, doby varu a dalších parametrů. O to má obsluha více času na samotné vaření. Za posledních 8 let vyvinul Fagor již třetí generaci přístrojů, což svědčí o velké pozornosti vývoji nových výrobků. Výrobky respektují nejnovější požadavky z hlediska ekologie, která je dnes na prvním místě při návrhu nových spotřebičů.

   Výrobky FAGORu jsou doplňovány nerezovým i klasickým nábytkem na míru od našich i zahraničních výrobců. Výsledkem je plné využití místa kuchyně včetně stolů, skříněk, polic, odkladních a výdejních stolů s možností prohřívání či chlazení vydávaného jídla i bez. Kapacita kuchyní může jít do tisíců. Nyní je připravovaná kuchyň s výdejem 2000 jídel. Současně je rozpracovaná zakázka hotelu Bedřichov ve Špindlerově Mlýně, která patří k těm luxusnějším v provedení. Většinou jsou zakázky pro školní jídelny, kde se především hledí na cenu ve standardním provedení v dobré kvalitě technologie, což firma FAGOR zajistí. Výrobci velkokuchyňských gastronomických zařízení dbají vedle kvality i na design strojů i nábytku a moderní kuchyně jsou vedle své funkčnosti i pěkné. Společnost ASIM gastro předává kuchyně v kompletním stavu na klíč a po jejím odchodu může nastoupit personál kuchyně rovnou k výrobě jídel.

   Moderní gastronomické stroje jsou náročnější na zaškolení pro obsluhu, proto je při předání obsluha zaškolena jak se zařízením manipulovat, ale hlavně jak se připravují suroviny pro vaření a jak se ve strojích vaří. Univerzální stroj KONVEKTOMAT, ve kterém je možné vařit i péct, pracuje jako horkovzdušná trouba s vyvíječem páry. Vaření v páře je nová technologie, která je velmi šetrná a zachovává veškeré nutriční prvky v surovině. Např. brambory uvařené v páře se nemusí solit, protože do vody nejsou vyluhovány minerální látky, uchovají si svou původní chuť a jsou zdravější. Totéž je u zmíněných řízků, které se smaží v horkém vzduchu a host v restauraci to prostě neví. Tato zařízení lze využít i v nemocnicích při přípravě dietních řízků a ostatních jídel. U tohoto zařízení je velmi nízká energetická náročnost k přípravě jídel a návratnost investice se pohybuje v měsících a proto je možné provádět rekonstrukce kuchyní masově i ve školství, domovech důchodců, zdravotnictví, kde se prostředky ušetří a lidé budou zdravě jíst. Tyto podklady o úsporách energie a návratnosti investice lze doložit u firmy ASIM gastro, která porovnání v minulosti prováděla a ověřila. Kromě technických propočtů je skutečně ověřeno běžným provozem, že z jednoho kg masa se při klasické přípravě vypeče 30 dkg hmotnosti a objemu zatímco u KONVEKTOMATU se vypeče pouze 7 dkg hmotnosti. Tyto úspory je nutné nabídnout hlavně státnímu sektoru, který kuchyně ve školství a zdravotnictví financuje; množstvím uvařených jídel se úspory násobí.

   Firma ASIM gastro také vybaví hotely a kuchyně pračkami prádla včetně sušiček, mandlů, a veškerých technologických zařízení, která lze použít i k praní prádla v nemocnicích, kde jsou vysoké nároky na praní krvavých skvrn a desinfekci prádla. Nízká energetická náročnost je podobná jako u gastronomických strojů.

   Záruční servis gastronomického zařízení a vybavení prádelen je do 24 hodin po nahlášení závady. V případě, že jde o závadu zařízení, které je nutné k zajištění minimálního provozu, pak je závada prioritní a její odstranění je provedeno v nejkratších termínech. Pozáruční servis poskytuje společnost na veškerá velkokuchyňská zařízení i staršího data výroby, i na taková, která sama neinstalovala, pokud je ještě možné servis provést z důvodů dostupnosti náhradních dílů a zastaralosti zařízení. V pozáručním servisu mohou být na základě smlouvy provedeny i komplexní periodické i jednotlivé prohlídky, výchozí i periodické revize - elektro, plyn a uvedení zařízení do stavu odpovídajícím platným ČSN. Spolu se Smlouvou o zajištění periodických prohlídek a servisu může být i cenové zvýhodnění a automatické zajištění dalších služeb a cyklických revizí k usnadnění práce vedoucím kuchyní a majitelům. 
Autor: Jan Kuchař
Foto: Archiv firmy