Dům na Vysočině

Pozemek leží na hraně svahu v centru malé obce na Vysočině. Na půdorysné stopě bývalého statku vznikl dům a stodola. Dům má podél jihozápadní fasády kryté zápraží a vstupuje se středem půdorysu s průhledem na rybník.

Obytný prostor s kuchyní je částečně otevřený do krovu, je v něm krb, výseky krajiny vstupují dovnitř velkými nedělenými okny. Na levé straně přízemí je hlavní ložnice. Schodišťová hala v těžišti domu propojuje přízemí s ochozem v podkroví, kde jsou další dva pokoje s koupelnou. Interiér na míru byl realizován příbuzným majitele, bílá barva, modřínové a dubové dřevo. Vizuální klid nekonkuruje krajině.

Technické prostory se nachází ve sklepě, vytápění je pomocí kotle na pelety. Na sklep navazuje cihlový klenutý sklípek navržený stavitelem. Stodola slouží pro parkování a skladování. Dům byl postaven místním zedníkem podle jednoduché dokumentace. Keramické zdivo bez zateplení, dřevěný strop, modřínová okna a ručně tahaný štuk. V domě majitel bydlí i pracuje.

  • Kancelář: STUDIO HANGÁR KARLOVY VARY, www.hangar.cz
  • Autoři: Ing. arch. Pavel Machar, Ing. arch. Radek Teichman
  • Spolupracovník: Ing. Štěpán Svačina
  • Adresa: Staré Bříště
  • Zahájení projektu: 06/2014
  • Dokončení realizace: 2017
¹) Zpracováno z Česká cena za architekturu

Fotogalerie

Autor:
Foto: Peter Fabo