Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Mezonet v industriálním stylu rozjasněn modře lakovaným schodištěm

Proměna dvoupatrového bytu v pavlačovém domě z 90. let v pražském Podolí uchvacuje. Přiznané betonové konstrukce a neutrálně, do šedých tónů laděné stěrky doplňuje tyrkysové schodiště či nebesky modrá pohovka. To vše dohromady vytváří minimalistický mezonetový byt s industriálním nádechem.

Byt potřeboval upravit dispozici a vyřešit interiér tak, aby z komplikovaného půdorysu – dvě 3 metry široká a 15 metrů dlouhá patra o celkové rozloze 98 m² – vytěžili jeho majitelé maximum. Při kompletní rekonstrukci bytu byl odhalen železobetonový skelet s panely a betonový strop a sloupy byl doplněn betonovou stěrkou na podlaze. Vznikl tak monochromatický základ, který slouží jako malířské plátno pro další výrazné prvky.

Ocel, beton a sklo

V bytě bylo instalováno ocelové zavěšené schodiště potažené výrazným modrým lakem. Schodiště se tak stalo dominantou jinak neutrálního interiéru. Propojuje spodní patro bytu, kde se nachází vstupní hala, kuchyň a toaleta, s horním privátnějším patrem, do kterého architektky umístily ložnici, koupelnu a obývací pokoj s pracovnou. „Potěšilo nás, že se klienti betonových povrchů nebáli a od začátku jsme v tomto byli naladěni na stejnou vlnu. Občas slýcháme, že jsou naše interiéry studené a díky surovějším povrchům vypadají jako nedodělané, ale to, že se naše práce nelíbí každému, je v pořádku. Každý vnímáme barvy a jejich odstíny jinak. My třeba vidíme barevnost a živelnost skrytou v deseti odstínech černé nebo šedé barvy, neméně důležité jsou pak i různé struktury a materiály,” vysvětluje architektka Klára Valová, zakladatelka architektonického studia SMLXL a jedna z autorek designu.

Největší změnou v uspořádání bytu je přesunutí kuchyně, která byla původně situována hned u vstupu z pavlače. Nově ji architektky umístily na opačný konec patra, což umožňuje přímý vstup na balkon. „Původně majitelé tento pokoj vůbec nevyužívali, sloužila jen jako sušárnu prádla a v podstatě skladiště. Přitom díky balkonu jde o jeden z nejhezčích pokojů z celého bytu. Spojením s balkonem jsme navíc prodloužily plochu a pocit z celého bytu. Najednou tak získal na velkorysosti,” zdůrazňuje Valová.

Industriálně laděný interiér zjemňují elegantní materiály jako je kouřové sklo, jímž je opláštěná digestoř, kůže použitá na čele postele nebo černě mořená dýha na nábytku. Koupelnu rozzářily česká designová světla, interiér doplnily efektní barové židle. Všechen ostatní nábytek je vytvořen na míru.

Související články

Autor: tisková zpráva 1)
Foto: archiv studia SMLXL

1) redakčně upraveno