V přízemí obytného prostoru se styl interiéru snoubí s výhledy na zaparkovaná letadla.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Interiér leteckého hangáru proměněn v exkluzivní obytné prostory

Projekt rekonstrukce leteckého hangáru, který přistál v našem redakčním e-mailu, nešlo přehlédnout. Koncepčně vybočuje ze zajetých kolejí současných trendů. Rozhodli jsme se jej proto trochu lépe prozkoumat a výsledek „pátrání“ Vám předkládáme v tomto článku.

Majitelé revitalizovaného interiéru, energický manželský pár, jsou vášniví cestovatelé. A toto své hobby realizují nejčastěji z paluby ultralightu. Metamorfóza hangáru, konkrétně jedné jeho části - původní pozorovací věže pro leteckou kontrolu (cca ¼ hangáru) v obytné prostory byla tedy poměrně logickým vyústěním zájmů investorů. Požadovali tvorbu moderního a praktického prostoru, přáli si skloubit technické prvky a propozice s příjemným příležitostným bydlením či organizací společenských akcí. Zajímavostí je zachování funkce pozorovací věže ve chvílích zvýšeného letištního provozu, prostor je proto občasně využíván i správou letiště.

Výrazné ocelové schodiště a lamelová příčka jsou klíčovými prvky interiéru.

Industriální charakter zachován

Bylo osloveno architektonické studio Kvalitář, které zpracovalo jak studii, tak prováděcí dokumentaci. Na starost dostalo i realizaci projektu. Exteriéry budovy prošly jen designovými úpravami, byla změněna barva fasády na antracitovou a proběhla výměna oken (byla instalována nová hliníková). Autoři návrhu se zabývali především interiéry. Snažili se o uvolnění dosavadních dispozicí hangáru, ale též o zachování industriálního charakteru objektu.

Podlahy jsou opatřeny stěrkami, stropy jsou ponechány původní dřevěné, jen přetřené na bílo.

Reprezentativní zádveří

V přízemní části interiéru vytvořili architekti konzistentní otevřenou zónu, kterou pouze opticky rozděluje lamelová příčka v kombinaci s ocelovým točitým schodištěm. To je opatřeno výrazným červeným nátěrem, který vytváří specifickou atmosféru (červená je jediným výrazným barevným prvkem, který se několikrát opakuje v jinak zcela neutrálně laděném zařízení). Lamelová příčka je klíčovým prvkem přízemního prostoru, je zčásti transparentní, tudíž dovoluje průhled směrem k hale se zaparkovanými letadly. Zároveň slouží jako prostředek k tvorbě reprezentativního vstupu a také jako nástroj k vizuálnímu oddělení zádveří - napomáhá vytvořit dostatek soukromí v obytné části.

Styl koupelen taktéž navazuje na industriální nádech celého interiéru.

Jiný hangár

Výše zmiňovaný industriální styl interiéru je silně podpořen použitými materiály. Vnitřní strana příček a převážné procento podlahové plochy jsou upraveny štukem či stěrkami, v koupelně je využita i ocel. Stylově vybočuje snad jen červený kulatý koberec, který ovšem barevně doplňuje ostatní výrazné prvky (schodiště a obraz nad ním) a vystupuje mezi ostatním minimalistickým vybavením jako protiklad dotvářející moderní ráz interiéru. Je ponechán původní teplovodní topný systém, jen původní tělesa byla renovována a zabudována do vestavěných skříní pod okny. Stropy jsou též původní – dřevěné, pouze rekonstruovány a přetřeny na bílo.

Abstraktní umělecké dílo zavěšené nad schodištěm pochází z dílny Milana Housera. Doplňuje schodiště a koberec ve stejné barvě.

Vybavení Bauhaus

Interiérové vybavení pochází z několika zdrojů. Jedním z nich byla galerie Kvalitář, která dodala kupříkladu červený kruhový obraz (příp. abstraktní objekt) autora Milana Housera, který byl zavěšen v patře nad schodištěm. Vintage nábytek pochází z konceptu Designbanky, jmenovitě jde o stůl Vitra Lobby Table a židle S 533 od Ludwiga Miese van der Rohe. Minimalistický přístup školy Bauhaus se tak efektně prolíná s otevřeností a industriálním nádechem stavby. Zajímavé jsou též truhlářem na míru vyhotovené šatní skříně z dubového dřeva.

Interiérový styl kombinuje prvky minimalismu (například nábytek v kuchyni a zabudovaná skříň vedle) a industriálu (surové stěrky a štuky na podlahách a stěnách, lamelová příčka) s několika výraznými doplňky (schodiště či koberec, případně designový nábytek).

Autoři umně navázali na kontext místa a požadavky klienta. Výsledek zhodnotí čtenář nejlépe sám při pohledu na přiložené fotografie. Není však pochyb, že se jedná o architektonický počin mimořádné povahy.

Revitalizovaný interiér slouží jak potřebám majitelů a jejich přátel, tak správě letiště během chvil zvýšeného letového provozu.

Fotogalerie

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: studio Flusser (Petr Dub, Zdeněk Porcal)