Hlavní obytný prostor není příliš velký, ale je tu vše podstatné a ještě něco navíc: krbová kamna a projekční plátno.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Z obýváku to mají jen krok do zahrady a dva kroky do zámeckého parku

Mladá rodina se dvěma dětmi si pořídila domek v malém městě, v těsném sousedství místního zámku. Stavba je součástí uceleného komplexu několika rodinných domů stejného stylu. Dům si manželé koupili ve fázi, kdy ještě nebyl „dotažen“ do detailu, ale jeho logická a velkorysá dispozice nabízela mnoho možností, jak vše realizovat. Obrátili se proto na architekty z ateliéru +arch, kteří projekt kolegů dokončili. Dnes v domě žijí již se třemi dětmi a jsou zde velmi spokojeni.

Dům je usazen v severní části pozemku. Jeho jižní a jihozápadní část pozemku tvoří zahrada v kontaktu se zámeckým parkem, tudíž pohledově působí mnohem větší, než je. Hlavní obytný prostor je orientován na jihozápad s výhledem do zahrady, vstup do domu je situován ze severovýchodu. Z obývacího pokoje je tak krásný výhled přímo na zámek, kde je možné navštěvovat různé kurzy, přednášky, výstavy a podobně. Zahrada, která je příjemným bonusem, dům obklopuje a nabízí dostatečný a bezpečný prostor pro dětské hry a další rodinné aktivity.

Severská pohoda a klid

Interiér domu je zařízen především prakticky a jednoduše, tak jak si to majitelé přáli. Toužili po příjemném, útulném bydlení, lehce ve skandinávském stylu. Hlavními požadavky byly prostorná knihovna, krb a projekční plátno a také velký stůl pro setkávání rodiny a přátel. Všechna přání investorů architekti splnili. Malý problém byl s prosvětlením dlouhé chodby, kam nedopadalo denní světlo. Ten vyřešili nainstalováním luxfer.

Obyčejná krása dřeva

Příjemnou atmosféru v celém prostoru má na svědomí především kombinace masivního dřeva se světlým nábytkem, veliká knihovna a hrubý betonový strop, který zůstal přiznaný. Doplněn je lemem ze sádrokartonu, ve kterém se skrývá projekční plátno a garnýže pro závěsy. Kuchyňský kout byl navržen jako velkoryse prostorný a praktický. Od hlavní obytné místnosti je oddělen pouze diskrétní polopříčkou, za kterou se skrývá lavice s jídelním stolem.

Na jaro je plánována úprava zahrady. Architekti společně s majiteli sem chtějí vysadit ovocné stromy, trvalkové záhony, bylinky a jedlé keře…

Otevřený do zahrady

Hlavní obytný prostor, který tvoří obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, je otevřený do zahrady. Za to jsou majitelé velmi rádi – jednak je příjemné dívat se z domu přímo do zeleně, jednak je to i praktické: děti mohou rychle a nekomplikovaně vyběhnout ven, a rodiče je tak mají stále na očích. Jedno z francouzských oken lze překrýt promítacím plátnem a užít si velkoformátovou projekci. V celém domě je podlahové topení a v obývacím pokoji vytoužená krbová kamna.

Luxfery pomohly dostat více světla do jinak tmavé chodby.

Příjemná spolupráce

Rodina na dolaďování interiéru celého domu stále pracuje, snaží se v podobném severském stylu zařídit i zbývající pokoje, hlavně ty dětské. Manželé mají rádi výtvarné umění, které se objevuje na volných zdech interiéru, ale mezi oblíbená díla patří i kresby jejich malých dětí…

Ze všech dětských pokojů je přímý vstup do zahrady. Francouzská okna sem zároveň vpouštějí spoustu denního světla.

Architekti ke spolupráci s investory dodávají: „Celý projekt nám byl a je velmi milý, spolupráce byla velmi příjemná. Velkou výzvou pro nás byla vestavba knihovny a její návaznost na stěnu s krbem a také sjednocení dveří a stěny v zádveří do jednoho materiálu – stěrky. Netradičním počinem byla i instalace projekčního plátna, která zakrývá celé okno v obýváku. Spuštěním vnějších rolet si manželé mohou vytvořit skvělou atmosféru pro sledování filmů.

Interiér rodinného domu v Boršově nad Vltavou:

  • Autoři: Jan Pala, Marek Raab
  • Ateliér: +arch – architektonický ateliér
  • Realizace: 2018
  • Kontakt: www.plusarch.cz

Fotogalerie

Autor: Mirka Vernerová
Foto: archiv +Arch