Hlavní obývací prostor je propojen s kuchyní a otevřenou galerií. Ta vytváří vstupní prostor do horního pokoje a koupelny a zároveň funguje jako relaxační zóna s knihovnou.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Moderna v podkroví historických Košic

Rekonstrukci podkrovních prostor historického domu z počátku 20. století pod vedením architekta Slavomíra Dluhého provázela výborná atmosféra odvíjející se od přístupu majitelů. Ti nechali tvůrci interiéru volné ruce a on tak mohl vytvořit prostor, který vyhovuje mladé rodině, ale je zároveň flexibilní a nadčasový a bude vhodným útočištěm pro své majitele i do budoucna.

První návrhy z pera architekta byly spontánní a skici nabraly základní podobu velmi rychle. Největší architektonickou výzvou bylo splnění zadání v podobě využití vyšší dispoziční části podkroví (mezonetu) za účelem vytvoření obytné zóny s hygienickým zázemím. V neposlední řadě se autor musel vypořádat i s realizací střešní terasy. Poté proběhla optimalizace návrhu s majiteli, kteří patří mezi nadšence, co se renovací historických objektů týče. Výsledek byl následně obměňován operativně a málo. Autor návrhu je blízkým přítelem majitelů půdních prostor. Mezi oběma stranami proto panovala maximální důvěra, která vyústila v pozitivní výsledek.

Bytový dům cihlové konstrukce s téměř stoletou historií disponoval nevyužitými půdními prostory, které se dostaly do rukou mladé rodiny. Té imponovalo především umístění stavby v samotném historickém centru Košic. Dále ji nadchla velikost podkroví a možnost výstavby mezonetového bytu v něm. V neposlední řadě uchvátil samotný výhled do okolí, který byl zužitkován vybudováním terasy o konečné velikosti 12 m2. Rekonstrukce trvala celkem 1 rok.

Rekonstrukce podkroví obnáší ztížené podmínky

Investor se s projektem v rukou pustil do rekonstrukce. Při rozhodování o využití podkroví k vybudování obytných prostor je nutno mít na paměti, že se v porovnání s rekonstrukcí prostor standardních pouštíme do nepoměrně složitější činnosti. Je potřeba permanentně zohledňovat všudypřítomnou střešní konstrukci i s její krytinou a vším ostatním, co s ní souvisí. Výsledkem je ztížená situace, která se jen pramálo liší od projektu celého nového domu (přirozeně až na nosné obvodové zdivo). Je nutné navrhnout správné umístění i velikost střešních oken, a stejně tak brát ohledy na vhodné zešikmení jejich ostění kvůli plynulosti toku denního světla.

Prostorná předsíň zahrnuje i vestavěné velkokapacitní úložné prostory. Jsou vyrobeny z technické dýhy, jež je vytvarována do zakřiveného tvaru.

Zajištění teplotní pohody

Na střeše objektu je použita střešní krytina Tondach Samba, tedy pálená taška, a to v odstínu terracotta. Krov je zaizolován minerální vatou na bázi skla s vynikajícími termo-izolačními vlastnostmi. Adekvátní vnitřní klima zajišťují též venkovní markýzy z průhledné síťoviny (dálkově ovládané), které jsou umístěny na všech střešních oknech. Dokáží redukovat prostup slunečního záření do místnosti až o 72 %. Zároveň jsou umístěny interiérové okenní rolety Velux. Pro dny s extrémními letními teplotami je nainstalována klimatizace.

Tyrkysová barva se vyskytuje v mnoha prvcích v bytě včetně koupelen. Prostory jsou tak designově provázané.

Koordinace – klíč k úspěchu

Na stavbě se vystřídaly až dvě desítky profesí, mezi nimi například tesaři, klempíři a pokrývači, vodoinstalatér, elektrikář, truhlář, zámečník, a další. Koordinace všech účastníků byla nezbytná, i dozor. Vše si vedl sám majitel prostřednictvím jednotlivých subdodavatelů. Autor návrhu projekt občasně dozoroval. Díky volbě spolehlivých realizátorů, již byli ověřeni předchozími dlouholetými zkušenostmi investora (v oboru se pohybuje dlouhodobě), probíhala celá výstavba plynule.

Majitelka bytu si přála zakomponovat do interiéru tyrkysovou barvu připomínající středomořské kraje. Barva byla proto použita i na ocelové schodiště, které hraje proto v interiéru hlavní roli.

Dělení prostoru

Původní prostor nezahrnoval žádné vnitřní dělicí příčky ani patro. K jejich stavbě došlo až při rekonstrukci. V interiérových příčkách jsou zčásti použity vybourané cihly. Za účelem dostatečné akustické izolace byly použity také sádrokartonové příčky Knauf, které jsou vhodné i do vlhkého prostředí, jakým podkroví bývá. Z původních prvků byly ponechány jen zdravé dřevěné trámy (které byly opatřeny povrchovou úpravou v provedení světle šedé patiny – lazura značky Milesi), nahrazeny byly pouze některé průřezy krokvemi a došlo k vyztužení nosných prvků skladby střechy. Byla vložena izolace. Z původních čtyř komínů byl ponechán jeden funkční, který je připraven k budoucímu provozu krbových kamen a také komín v kuchyni, v němž jsou vedeny stoupačky a vzduchotechnické rozvody. Byly vybourány původní dveře, přesunuty příčky na vstupu. Bylo vestavěno druhé patro. Veškeré elektroinstalace jsou také nové. Omítky v celém bytě byly zvoleny neutrální bílé.

Náhled na hlavní obývací prostor ve stavu v průběhu rekonstrukce.

Podlahy

Byla zachována nosná konstrukce podlah z dřevěných hranolů, poničené části byly měněny. Z důvodu obývaných prostor v patrech pod podkrovím však vyvstala nutnost realizace podlah tzv. suchým způsobem (mokré procesy vyloučeny). Nejdříve byly podlahy kompletně rozebrány. Následně došlo k vyztužování nosných prvků, a to krok za krokem statickými náhradami – ocelovými U profily, které byly pospojovány mezi sebou a s původními dřevěnými trámy a potom napojovány do obvodového zdiva pomocí zářezů kapsovým způsobem. Finální skladba podlah je následující: vinylová podlahovina Tarkett Ultimate (click systém) v barvě světlého přírodního dubu – 2× OSB deska 18 mm (vzájemně přeplátované) – kročejová izolace Isover N 30 mm – 2× OSB deska 18 mm (vzájemně přeplátované) – mezivrstva z foukané izolace z celulózového vlákna – nosná konstrukce.

Podlahy jsou v celém bytě sjednoceny v podobě světle dekorovaného vinylu. Skladba podlah disponuje vysokou tepelnou izolací, buničina v mezivrstvě je navíc velmi lehká. Izolace Isover účinně tlumí kročejový hluk. Výjimkou jsou pouze koupelny, které jsou kompletně od podlahy až po zdi obloženy keramickými obklady. Mimo to, že jsou prostory sjednoceny podlahovou krytinou, jsou jednotlivé prostory bytu prodchnuty společnými barevnými odstíny: bílou na zdech, šedou patinou na dřevěném trámoví, šedou a tyrkysovou na schodišti či třeba na koupelnovém obkladu a textilních doplňcích.

Pozn.: Suché podlahy, o nichž je řeč, jsou nejčastěji realizovány v novostavbách modulárního typu, ve střešních nástavbách, případně při rekonstrukcích prostor jako je právě podkroví. Vyznačují se nízkou hmotností, rychlým procesem výstavby a snadnou opravitelností v případě poškození. Zmíněná nízká hmotnost dovoluje instalaci suché podlahy i tam, kde by v případě litých mokrých podlah hrozilo statické poškození. Základním prvkem těchto podlah jsou např. OSB desky, sádrovláknité, sádrokartonové nebo cementové a cementotřískové podlahové dílce. Výhodou je dokonale rovný a pevný finální povrch s příjemnou dotykovou teplotou. Tyto vlastnosti předurčují suchou podlahu k aplikaci i v případě montáže podlahového vytápění.

Prostor na galerii je vyplněn knihovnou, která je tvořena ze stejného materiálu jako vestavěná skříň v předsíni.

Prosvětlenost

Šikmé obvodové zdi jsou záměrně konstruovány tak, aby do prostoru dodávaly skrz okna co nejvíce přirozeného světla (tzv. optimalizovaný úhel ostění). Kromě množství střešních dřevěných oken značky Velux s dvojskly (bezúdržbový typ MK 08) byly využity také plošné světlovody (TWR) stejného výrobce určené pro šikmé střechy. V bytě je jich umístěno celkem šest a dodávají do interiéru dostatek světla tam, kde by jinak převládla tma. Jedná se o prostor koupelny, galerii či předsíň.

Tři výškové úrovně

Podkrovní byt lze rozdělit do tří základních částí: vstupní, která je o tři stupně níže než část střední. Ta zahrnuje obývací prostory s pracovnou. Část poslední je mezonetová. Zkosené části zdí převážně v mezonetové části jsou využity k umístění vestavěného nábytku, kupříkladu knihovny, která je skvěle dostupná ze všech obývaných prostor na galerii. Bytová patra jsou propojena efektním schodištěm. Pochází z kovovýroby Dziak v Košicích. Celková hmota ocelové masy činí 600 kg. Proto bylo schodiště do bytu vyneseno po jednotlivých segmentech (každý o velikosti jednoho schodišťového stupně) a smontováno až v místě suchou cestou. Díky nadměrné hmotě nebylo možné schody usadit na původní trám. Sednutím schodiště by hrozila destrukce v konstrukci obvodových zdí. V těchto místech proto došlo k dalším statickým výměnám nosných trámů. Točitý tvar schodiště byl zvolen z důvodu úspory prostoru. Povrchově jsou schody opatřeny komaxitovým tyrkysovým práškem a protiskluzovou úpravou. Barvou oceánu architekt navázal na cestovatelskou oblibu majitelů v jižních přímořských oblastech.

Pokoj úzce sousedicí s kuchyní.

Vytápění

Byt je vytápěn plynem prostřednictvím deskových radiátorových těles. V koupelnách je systém rozšířen o podlahové vytápění, které je řešeno tzv. zpátečkou z teplovodních rozvodů, a doplněn designovými nástěnnými otopnými tělesy v kontrastní černé barvě. Do budoucna je v obývacím prostoru realizována i stavební připravenost k osazení ocelových kamen.

Zakřivená předsíň

Pojďme si nyní projít byt krok za krokem. Vstupními dveřmi vstoupíme do předsíně. V původním interiérovém návrhu bylo zamýšleno tento prostor zvětšit o sousedící chodbu, místnost by tak získala vlastní okno. Normy určující požární bezpečnost stavby však toto řešení zkomplikovaly, úpravy nutné k propojení by výrazně navýšily stavební náklady. Proto byl přísun denního světla nakonec řešen pomocí světlovodu. Plní však svou funkci efektivně, jak je patrné i z fotografií. Na první pohled se zdá, že je na stropě umístěno výkonné svítidlo... Kromě zajímavého osvětlení je vstupní prostor zajímavý i svým vlnitým tvarem. Prostup od vstupních dveří až ke koupelně se vyznačuje zakřiveným půdorysem, který tvoří čelní část dveřní části vestavěného „boxu”. Tento oblouk byl v těchto místech navržen z důvodu úzké průchodnosti dispozice vstupní chodby. Finálního tvaru bylo dosaženo speciální výrobní technologií – ohýbáním nábytkových frontálních částí za pomoci originálních šablon a vymodelovaných kopyt s finálním vytvarováním ve vakuovém lisu. Vestavěný box ve svých útrobách skrývá technické zařízení bytu včetně pračky, sušičky a další. Zajímavý je materiál, ze kterého je box vyroben. Jde o technickou dřevěnou dýhu (či Aro dýhu) italského výrobce Alpi. Velmi kvalitní surovina s působivou pohledovou kresbou zcela mění charakter prostoru. Otevírání vestavěného nábytku je bezúchytkovým způsobem „push to open”.

Hlavní z ložnic.

Hlavní obytný prostor

Na konci podlouhlé předsíně se nachází vstup do ložnice rodičů, vlevo je pak po dvou schodech umožněn přístup přímo do ústředí obytného prostoru. Tam je umístěna kuchyně otevřená do společenské místnosti. Tento hlavní prostor zabírá obě patra, zespoda jsou viditelné obě řady oken, zatímco z galerie v mezonetové části pouze jedna. Dostatek světla po celý den je zajištěn jak těmito okny, tak pomocí světlíku nad kuchyňským koutem, který umožňuje prostup podvečerního světla vnikajícího do bytu z prosklené terasy umístěné směrem na západ (skrz horní ložnici). Samozřejmě to funguje i naopak – tedy dopoledne dovoluje okénko proniknout východnímu a jižnímu světlu do místností na západní straně. V zimním období je díky prostupu slunečního záření dovnitř také dosaženo úspory energií na vytápění. V obývacím prostoru je umístěno i designové svítidlo z ryze přírodních materiálů (kostra z bambusu, stínítko textilní).

Flexibilita

Společný rodinný prostor je záměrně koncipován tak, aby bylo snadné provést úpravy kdykoliv bude zapotřebí. V domácnosti se pohybuje malé dítě, opotřebení nábytku může být proto rychlejší. Například televizor je umístěn na malířském stojanu, který plní roli designového mobilního podstavce a je tak možné ho přemístit kamkoliv. V kuchyni je umístěn účelný „dvojbox” v šedé barvě, který plní funkci spíže a lednice. Jedná se o otáčivý blok přístupný ze dvou stran. Kuchyňský kout je opět laděn do barev jako je bílá a šedá, kterou zastupuje také obklad z přírodního kamene Forest Brown nad sporákem nebo šedá patina na obkladu dřevěném. Atypická kuchyňská sestava je z dílny V3M Trade, Košice.

Majitelé si přáli velkou terasu, která zajistí výhled na historické centrum města. Pro architekta to byla velká výzva. Výsledek však naplnil všechny představy.

Koupelny

V bytě jsou dvě koupelny. Jedna ve spodním patře, druhá nahoře. Jsou použity prosklené dveře z pískovanou úpravou. Ty přivádějí světlo do tmavší chodby. Ve větší koupelně je mimo jiné použita opět tyrkysová, a to na části obkladů, a také dřevěná dýha – na zrcadle (za účelem zachování vazby mezi jednotlivými místnostmi). Zbylé obklady a dlažba v obou koupelnách byly z důvodu potřeby o optické zvětšení prostoru voleny ve velkoformátovém provedení a světlých barvách (bílá, šedá). Sanitární keramika zahrnuje jak vanu v dolní koupelně, tak sprchový kout nahoře. Ten je bez vaničky, pouze je do žlabu vyspádovaná jinak konzistentní podlaha.

Pohled od schodiště na kuchyň.

Na míru

Propojení jednotlivých částí bytu je patrné i na galerii, kde byla pod šikminou umístěna knihovna na míru. Tato je vyrobena ze stejné dýhy jako je použita ve vstupní hale pro technický box. Výrobcem veškerého atypického vestavěného nábytku dle návrhu architekta je společnost Drevofinal s. r. o. Košice. Postarala se též o všechny interiérové MDF dveře i prosklené dveře koupelnové, stejně tak i skleněné zábradlí mezonetové galerie. U stejného dodavatele byly zajištěny i vstupní bezpečnostní dveře.

Spokojenost majitelů

Výsledkem rekonstrukce je působivý obytný prostor o výměře 134 m2. Je výsledkem správně nadefinovaného zadání a efektivní týmové spolupráce mezi architektem a investory prodchnuté oboustrannou důvěrou. Majitelé jsou s výsledkem spokojeni. Užívají si vysoký komfort spojený s praktickou dispozicí bytu, prosvětlenost celého interiéru, tichost a útulnost prostředí umístěného v historické zástavbě Košic. A v neposlední řadě si dopřávají úžasné výhledy na starobylé centrum města ze své romantické střešní terasy.

  • Projekt: Ing. arch. Slavomír Dluhý, Ateliér Dluhý s. r. o. (architekt žije a pracuje v Praze, Bratislavě a Košicích).
  • Spolupráce na projektu: Ing. Róbert Kolesár a Jozef Giertl (stavební část), Ing. Štefan Remeta (interiérová část)

Související články

Autor: Bc. Helena Široká 1)
Foto: archiv Dominika Dubce

1) čerpáno z rozhovoru s Ing. arch. Slavomírem Dluhým, ATELIÉR DLUHÝ s.r.o., Praha