Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Nová vstupní brána ke štítům Vysokých Tater

Takřka bezprostředně u Cesty svobody, v těsné blízkosti železniční stanice v Popradu a pozemní dráhy na Hrebienok vyrostly nové luxusní apartmánové domy. Jsou tak dostupné nejen pro nové majitele, ale i pro sezonní hosty, kteří si přejí cestovat po okolí stylově – lanovkou nebo železnicí. Apartmánový komplex navíc nabízí rozsáhlé gastronomické a sportovní zázemí i pro místní obyvatele.

Hrebienok Resort vyrostl částečně na zelené louce a částečně na pozemku nedokončeného a zchátralého domu kultury. Sestává ze dvou apartmánových domů. První byl dokončen v roce 2016 a disponuje čtyřmi poschodími se 74 apartmány, druhý, jehož výstavba probíhala od roku 2017 a který je v provozu od letošního srpna, nabízí 137 apartmánů. Oba domy mají jednotný styl, jejž umocňuje kombinace použitých přírodních a moderních stavebních materiálů. Těm dominuje dřevo, kámen a sklo.

Celková ubytovací kapacita obou apartmánových domů s nonstop recepcí dosahuje tisíc lůžek. Proto musely být již ve fázi projektu řešeny i parkovací kapacity. Ty čítají na 400 míst. Venkovní plochy pak nabídnou 80 parkovacích stání. Na poměry Vysokých Tater je toto řešení velmi progresivní a mělo by se do budoucna stát místním standardem.

Vedle apartmánů je v obou budovách k dispozici široké zázemí gastronomických služeb. Nechybí ani sportovní zázemí s řadou obchodů včetně půjčovny sportovních potřeb a ski servisu. Součástí resortu je i rozsáhlé fitness a wellness centrum včetně venkovního bazénu.

Výstavba

Výstavbu komplexu realizovala společnost Hrebienok Resort, s. r. o., s dílčími subdodávkami TZB a interiérového vybavení. Pro investora bylo klíčové ohlídat nadstandardní kvalitu materiálů, práce a termínů realizace. I toto byl jeden z důvodů dodávky rozvodných a předstěnových systémů Viega.

Mezi neviditelné, ale přitom všudypřítomné prvky patří splachovací technika pro WC. V prvním apartmánovém domě bylo instalováno celkem 116 předstěnových prvků Viega Eco Plus, a to včetně ovládacích tlačítek v neutrální bílé barvě (alpská bílá). Tyto prvky vynikají především bezproblémovou instalací díky stabilní, samonos né a nastavitelné rámové konstrukci. Koncovým uživatelům nabízí pohodlné a spolehlivé ovládání, tichý provoz, úspornou spotřebu vody a možnost individualizace v podobě výběru ovládacích desek v několika designových a materiálových variacích.

Ve druhém apartmánovém domě komplexu Hrebienok Resort byly na třetím a čtvrtém podlaží realizovány kompletní rozvody pitné vody v systému vícevrstvých trubek Viega Smartpress. Ten garantuje malé tlakové ztráty a optimalizovaný průtok. Všechny spojky jsou totiž bez těsnicího O-kroužku. Odpadá tak pracné kalibrování, ale i možné poškození těsnění během instalace či náchylnost k provoznímu znečištění (zanášení). Vícevrstvé trubky jsou tvořeny vnitřní trubkou PE-Xc, hliníkovou tvarově stabilní vrstvou a vnějším opláštěním PE-Xc. Vzájemné spojení se provádí lisovacími spojkami, které mají patentovanou technologii SC-Contur, díky které jsou omylem neslisované spoje na první pohled viditelné. Dalšími charakteristickými rysy Viega Smartpress systému je velká ohebnost při instalaci a přitom vysoká odolnost vůči zlomu (úspora spojek, snadná montáž ve stísněných podmínkách) a provozní tvarová stálost. V rámci projektu Hrebienok Resort byl tento systém použit také pro kompletní rozvody pitné vody v kuchyňském zázemí a rovněž v celém komplexu fitness a wellness, který zahrnuje několik druhů saun, vířivek a venkovní bazén.

Nové pojetí urbanismu slovenských velehor

Hrebienok Resort vytváří dojem nové vstupní brány do Vysokých Tater a je nedílnou součástí nového pojetí urbanismu slovenských velehor, které ve srovnání s ostatními turistickými destinacemi trochu zaostávalo. Odráží současné trendy a požadavky moderní vysokohorské architektury. Pro zaručení částečné soběstačnosti provozu komplexu a trvalé udržitelnosti je v blízkých plánech investora ještě dobudovat na ploché střeše druhého apartmánového domu výkonné solární panely.

Autor: tisková zpráva
Foto: archiv Viega