Dům na první dobrou. Cihlová stavba oblečená do modřínového dřeva

Na počátku byl pozemek v jihočeských Ledenicích a investorovo soukromé výběrové řízení se třemi velmi odlišnými studiemi. Návrh cihlového a velkoryse proskleného domu od Atelieru Vostracký zvítězil pro svou praktičnost. Autorům návrhu se podařilo dokonale pochopit potřeby a přání budoucího majitele, včetně požadavku na „ladovský“ výhled na kostelík s farou z rohové, impozantně prosklené pracovny v patře i z terasy v přízemí. Uživatel domu by ani po třech letech bydlení nic neměnil, protože se mu zde žije a pracuje příjemně – lépe, než je u prvních soukromých staveb běžné.

Dům splňuje všechny požadavky investora – je nízkoenergetický (prošel blower door testem a získal dotaci Zelená úsporám), s dokonalou dispozicí a návazností na zahradu, poskytuje krásné výhledy a svým originálním tvarem zkráceného jehlanu harmonizuje s atypickým pozemkem. „V zadání pro architekty jsem měl svou představu funkčnosti domu co do počtu a charakteru místností. Každý návrh byl úplně jiný a projekt architekta Vostrackého se mi prostě líbil, navíc na mě působil nejpraktičtěji z pohledu dlouhodobého užívání, řekl bych, že byl ,user friendly'. A jak dům architekt nakreslil, tak ho i postavil, nic bych neměnil, pochvaluje si investor.

Nerušený výhled na malebnou starou zástavbu obce s kostelíkem

Soulad mezi investorem a architektem panoval od samého počátku a koncepčně se nemuselo nic měnit. Diskuze se vedly pouze o detailech a na svažitém pozemku o ploše 1 281 metrů čtverečních vyrostla cihlová stavba s provětrávanou fasádou obloženou modřínovými latěmi a fasádními deskami a s velkými prosklenými plochami. Pozemek u příjezdové komunikace je na delší straně orientován na jihozápad a je z něj vidět na původně raně gotický kostel svatého Vavřince a přilehlou faru. Obytné místnosti a rozměrná pracovna umístěná v prvním patře jsou situovány tak, aby z nich měl majitel nerušený pohled na malebnou starou zástavbu obce. Díky svažitosti pozemku jak příčné, tak i směrem k příjezdové cestě, je dům skvělou pozorovatelnou.

Nízkoenergetický dům s půdorysem v podobě zkráceného jehlanu disponuje dokonalou dispozicí a návazností na zahradu, navíc poskytuje krásné výhledy.

Půdorys má podobu zkráceného jehlanu

„V našem návrhu jsme se jako vždy zaměřili na maximální využití pozemku. Výsledná zahrada musí být dominantní, ucelená a dům s ní maximálně opticky a funkčně propojen. Půdorys stavby má podobu zkráceného jehlanu a atypické tvary domu sluší. Objekt je posunut k severozápadnímu rohu pozemku, takže hlavní jižní prosklená fasáda vybíhá do zahrady a severní je rovnoběžná s hranicí pozemku. Plocha zahrady před domem je díky tomu maximální. Před garáží je prostor na volné parkování až tří aut, který - vzhledem k převýšení pozemku nad silnicí - není oplocen, představuje své řešení architekt Josef Vostracký.

Dům je rozdělen na dvě části propojené terasou. Jednu část objektu tvoří zmiňované podzemní podlaží s garáží, nad ním je prostor využívaný k pracovním schůzkám nebo k setkávání s přáteli, nachází se tu i malá koupelna a sauna. Majitel oceňuje, že zejména pracovní návštěvy tak nezasahují do soukromého obytného prostoru. Z garáže se po schodišti vystoupá na krytou terasu, která je na úrovni přízemí. Terasa propojuje první část domu s tou druhou, kde se nachází rodinné zázemí. Na severní straně je terasa obezděná, čímž se zde podařilo vytvořit úžasné mikroklima – zastřešený prostor je dobře ukryt před pohledy zvenčí a majitelé si mohou nerušeně užívat nejen terasu, ale i navazující bazén.

Z terasy je vstup do zmíněné soukromé části domu. V té je zádveří, obývací pokoj s jídelním koutem orientovaný do zahrady, kuchyně s přímým vstupem na terasu a ložnice. Z obývacího pokoje vede interiérové schodiště do patra, kde je pracovna, dětský pokoj, koupelna a šatna. „Na místě současné pracovny měly být původně dvě místnosti, pracovna a dětský pokoj. Zatím jsme však příčku nerealizovali, protože děti ještě nemám, ale vždy bude možné prostor předělit", vysvětluje současnou velkorysost čtyřicetimetrové pracovny majitel, který zpočátku musel odolávat nutkání kochat se místo práce výhledem na vesnické domky. Z pracovny je navíc přístupná pochozí střecha nad přízemím, takže se může vyjít ven, vyčistit si hlavu a rozhlédnout se po kraji.

Na svažitém pozemku vyrostla cihlová stavba s provětrávanou fasádou obloženou modřínovými latěmi a fasádními deskami a s velkými prosklenými plochami.

Cihlová konstrukce s hliníkovými okny pomohla k získání dotací

Aby dům mohl získat dotace z programu Zelená úsporám, byly pro obvodové stěny s fasádním obkladem použity cihly HELUZ FAMILY 25 a hliníkové okenní systémy s trojitým izolačním sklem Schüco AWS 90.SI+. Podzemní podlaží je zděné ze šalovacích vybetonovaných tvárnic, strop je železobetonový. Střecha je spádovaná na sever, je realizována z dřevěných KVH nosníků a zateplená foukanou izolací o tloušťce 400 milimetrů. Pod ní je ještě instalační podhled s 80milimetrovou minerální rohoží. Fasádu tvoří materiály s přírodním designem – modřínové latě a fasádní desky Cembrit. „Pokud na fasádu navrhuji omítku, pak používám zdivo HELUZ FAMILY 2in1 tloušťky 500 milimetrů bez potřeby dalšího zateplení. Pokud je fasáda obložena deskami nebo dřevem, volím cihly HELUZ FAMILY o tloušťce 250 milimetrů, před které umístím dvojitý rošt s minerální rohoží a zavěšenou fasádu. V technických řešeních, která používám ve spojitosti s architekturou a tepelněizolačními parametry, mi cihelný systém HELUZ zcela vyhovuje, má k dispozici všechna potřebná řešení,” chválí cihelný systém Josef Vostracký.

Terasa propojuje první část domu s tou druhou, kde se nachází rodinné zázemí. Na severní straně je terasa obezděná, čímž se zde podařilo vytvořit úžasné mikroklima.

Dům úspěšně absolvoval měření vzduchotěsnosti (neprůvzdušnosti), takzvaný blower door test, k čemuž vedle zdiva přispěla i kvalitní hliníková okna a dveře Schüco. „Okna pro pasivní dům musejí splňovat celkovou hodnotu součinitele prostupu tepla za celé okno maximálně 0,8 W/m2K. Společnost Schüco vyvíjí hliníkové i plastové profily s vynikajícími tepelněizolačními vlastnostmi a právě systém Schüco AWS 90.SI+, který byl na domě použit, je tím nejlepším reprezentantem. Vedle čistého designu disponuje i certifikátem potvrzujícím vhodnost pro pasivní domy, protože dosahuje hodnoty Uf od 0,71 W/(m2K) u stavební hloubky 90 milimetrů,” vysvětluje Miroslav Culka z realizační firmy DAFE-PLAST Jihlava.

K příjemnému životu přispívá i chytré řízení domácnosti, říká majitel

„Bydlím tu už tři roky a nic bych neměnil. Dům má vše, co jsem od něj očekával, což není obvyklé. Většinou se první stavba nevydaří k plné spokojenosti, ale tady se to povedlo,” rekapituluje majitel. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem s vrtem a podlahovým vytápěním. Rekuperace zlepšuje vnitřní mikroklima a pocitově se vyšší letní teploty zdají přijatelnější i bez klimatizace, kterou v domě nahrazuje podlahové chlazení. Nainstalována byla inteligentní elektroinstalace, díky níž jsou ovládány žaluzie, osvětlení, topení i zabezpečení domu a například i hudba je rozvedena tak, aby dotvářela atmosféru v jednotlivých místnostech. Obrovskou výhodou je zastřešená terasa chráněná před sluncem, kterou majitel využívá v letních měsících i k práci. Zkrátka „user friendly” dům.

Fotogalerie

— kontakty —

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Dolní Bukovsko 295, 373 65 Dolní Bukovsko

E: info@heluz.cz   T: +420 800 212 213
WWW: https://heluz.cz/

Autor: tisková zpráva
Foto: Petr Zikmund