Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Rodinný dům Přibyslav

Rodinný dům se nachází v malebném Podkrkonoší, odkud lze za jasného počasí vidět na Sněžku a hřebeny našich nejvyšších hor. Jedná se o přízemní dům, který je z jižní strany otevřen do krajiny a ze strany severní je zčásti krytý zemí.

Dům je bezbariérový, připomínající tvar písmene L a zapadá do zdejší krajiny. Díky proskleným plochám je s ní přirozeně v kontaktu. Velký pozemek (2 220 m2) je určen ke sportování, relaxaci a zábavě. Na zahradu s bazénem lze vstoupit ze všech místností (obývací pokoj, dětské pokoje, ložnice).

Dům je tvořen několika kubistickými tvary, dynamika a hravost je vnesena do projektu díky šikmým křivkám a použití obkladového kamene. Rodinný dům má dvě hlavní křídla, která spojuje prostorná vstupní hala a malé venkovní atrium. Každé křídlo má svou funkci - společenskou, kde se pohybují návštěvy, a klidovou. Tento prostorný dům má velkou garáž, do níž se pohodlně vejdou tři automobily, zahradní technika a také motorky. Dům má zastavěnou plochu 436 m2, obestavěný prostor 1 526 m3.

Technické údaje: Nízkoenergetický dům, zděná nosná konstrukce z keramických tvárnic. Zateplení polystyrenem. Na fasádách je použita kombinace omítky, kamenného obkladu a betonové stěrky. Na střechách je použita střešní fólie. Okna jsou plastová, izolační trojskla, zvenku hliník, z vnitřní pohledové strany dekor dřeva. Podlaha: vinyl, v koupelnách dlažba, v dětských pokojích koberec. Vytápění: tepelné čerpadlo, zdroj země-voda, zemní jímací kolektory, podlahové vytápění, doplňkové vytápění – krb, kondenzační plynový kotel.

  • Kancelář: Gebas atelier architects, s.r.o., www.gebasatelier.cz
  • Autor: Ing. arch. Miroslav Gebas
  • Adresa: Přibyslav
  • Zahájení projektu: 3/2012
  • Dokončení realizace: 2015
¹) Zpracováno z Česká cena za architekturu

Fotogalerie

Autor:
Foto: Archiv České ceny za architekturu