Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Kontejnery a palety jako základ konstrukce rodinného domu v Chile

Rezidenční projekty tvořené kontejnery nejsou novinkou. Málokterou z realizací lze však považovat za estetickou. Architektům studia Infiniski se ale podařilo navrhnout dům, který nejenže pro svou konstrukci využívá materiály z druhé ruky a čerpá pro svůj provoz energii z obnovitelných zdrojů, ale také dobře vypadá. Představujeme Manifesto house.

Z recyklovaných stavebních materiálů se na stavbě obvykle setkáváme pouze s drcenou sutí jako zásypem či podsypem novostaveb či materiálem k terénním úpravám. Drcené staré cihly bývají někdy součástí plniva do malt. Přírodní izolační materiály jako je sláma lze zužitkovat třeba tepelně, staré dřevěné konstrukce jsou uplatňovány při výrobě dřevotřískových stavebních desek. Leč málokdy dojde k sofistikovanějšímu znovuvyužití. V případě domu Manifesto situovaného v Chile v oblasti Curacavi, který je předmětem tohoto článku, se to však povedlo.

Konstrukce a její funkce

Obálka objektu Manifesto sestává ze tří dopravních kontejnerů. Dům je izolován celulózou z recyklovaných novin a je z velké části opláštěn recyklovanými dřevěnými paletami, jež vytvářejí tzv. provětrávanou fasádu. Ta stíní a dovoluje vzduchu cirkulovat. Přízemní velkoformátové posuvné zasklení, které umožňuje přístup na jednu z přilehlých teras přímo z obývacího pokoje, je stíněno jakousi markýzou tvořenou dřevěnými lamelami. Lze ji zvednout do vodorovné polohy, díky čemuž vznikne zastřešení venkovního posezení, případně ji ponechat svisle, aby dokonale stínila interiér, ale přesto dovnitř zčásti propouštěla denní světlo. Rovněž fasádní palety je vhodné v zimě otevřít a umožnit tak slunci, aby ohřívalo kovový povrch kontejnerů, potažmo vyhřívalo vnitřek domu. Kvůli létu jsou pak kontejnery natřeny na bílo, aby lépe odrážely sluneční záření. Za parných letních dní jsou palety jsou ponechávány ve svislé poloze, aby interiér chránily před přehříváním.

Interiér

Spodní z kontejnerů zahrnuje kuchyni, prádelnu a koupelnu v přízemí a plní také funkci statické opory na něj uložených dvou dalších. Ty vytvářejí horní podlaží se třemi ložnicemi a další koupelnou. Díky velkému oknu je spodní část domu výborně prosvětlena přirozeným světlem. Vnitřní zvlněné povrchy stěn kontejnerů jsou v přízemí ponechány přiznané a vytvářejí zajímavý industriální design, zatímco v ložnicích nahoře jsou opatřeny rovnými předstěnami s hladkým povrchem.

Modulární a modifikovatelná stavba

Hlavním cílem projektu bylo aplikovat při výstavbě v maximální míře recyklované materiály, které by jinak většinou končily na skládce či ve spalovnách, a pro provoz domu využít obnovitelnou energii. Vytápění i chlazení domu je proto zajištěno geotermálními tepelnými čerpadly, které čerpají energii prostřednictvím zemních kolektorů.

Architekti usilovali také o to, aby se dům dovedl adekvátně přizpůsobovat aktuálním podmínkám, tedy aby byl jeho design takzvaně bioklimatický. Dům lze tedy do budoucna libovolně rozšiřovat o další „moduly“ například v případě narození dětí. Úsilí tvůrců vyústilo ve vznik domu, který je příkladem udržitelného a přitom relativně finančně dostupného bydlení. Jde o koncept aplikovatelný obzvláště nyní, kdy ceny rodinných domů a bytů závratně stoupají.

Shrnutí faktů

  • Z 85 % byl dům sestaven z recyklovaných materiálů.
  • Energeticky je dům ze 70 % soběstačný.
  • Stavba nabízí obytný prostor o velikosti 160 m2.
  • Investiční stavební náklady činily 79 tisíc EUR bez daně.
  • Výstavba trvala 90 dní.

Fotogalerie

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Antonio Corcuera, archiv studia Infiniski