Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Dům v jednom z alpských svahů zachovává ráz krajiny a přitom nabízí úchvatné výhledy

Jak zakomponovat stavbu do svahu a přitom si užívat nádherných výhledů a dostatku přirozeného světla? Odpověď na tuto otázku přinesl projekt architektů Bjarneho Matenbroeka a Christiana Müllera. Unikátní dům poblíž termálních koupelí Vals ve švýcarských Alpách nabízí totiž nejen to, ale i mnohem více.

Záměrem byla od prvopočátku úplná integrace vily do krajiny, a to tak, aby nepoškodila ani opticky nenarušila okolní nedotčenou horskou přírodu. Vstup do domu je proto umožněn jen skrz nedalekou dřevěnou stodolu (Graubünder), konkrétně přes podzemní tunel vedený přes údolí.

Jde o víceúrovňovou stavbu, téměř každá z místností v domě je proto trochu v jiné výškové hladině. Integrované schody v ložnicích umožňují přístup k útulným spacím platformám, tichým čtecím koutkům či k sociálnímu zařízení. Víceúrovňové stupně, betonové a kamenné schody dodávají vile atmosféru připomínající tu hradní. Dům, který lze označit jako „kapsu“ ve svahu, je díky bohatým proskleným plochám v přední části dostatečně prosvětlen. Nabízí též velkorysou terasu, která je mimo jiné využita ke skladování dřeva či venkovním koupelím s výhledem na protější svah.

Dům byl realizován ve spolupráci s několika holandskými designéry. Projekt byl vícenásobně oceněn, získal například ceny AIT Award Luxury Living 2012 či Wallpaper Design Award 2011.

Fotogalerie

Související články

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Youtube