Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Horská cihlovo-dřevěná stavba s hojností denního světla

Ačkoli je tento dům situovaný v lůně přírody inspirován principy skandinávské architektury, zdá se, že do údolí pod slovenskými Javorníky odjakživa patří. Postavil si jej slovenský pár žijící v Holandsku, který tak získal zázemí pro své časté návštěvy domoviny. Materiály jako cihla, dřevo a hliník učinily z objektu do krajiny dokonale zapadající inventář.

V lokalitě, v níž se dům nachází, se nevyskytují stavby, jež by vykazovaly nějaké specifické lidové prvky. Architekti proto přizpůsobili návrh domů zejména zdejší přírodě. Typickými elementy, které tento záměr podtrhují, jsou dřevěná fasáda či velká okna. Prosklené plochy nabízejí krásné výhledy a zároveň přivádí do interiéru dostatek denního světla. Finální vzhled domu ovlivnila mimo jiné i snaha majitelů o nastavení dobrých sousedských vztahů. Proto byl dodržen sklon šikmé střechy 45 °, jež je charakteristický pro místní zástavbu, a byly využity tradiční stavební materiály.

Jednoduchost a tradice

Pro tento dům v Papradnu jsou stejně jako pro jiné minimalistické stavby typické kvalitně zpracované detaily v podobě jednoduchých linií v kombinaci s přírodními materiály. Obvodové zdi jsou z cihel a obloženy termodřevem bez povrchové úpravy. Fasáda proto časem přirozeně zešediví. Tvůrci s tím počítali, a proto jako střešní krytinu vybrali tmavě šedý falcovaný hliníkový plech.

Pozn.: Termodřevo se vyznačuje nízkou reaktivitou na změny vlhkosti a dobrou rozměrovou stabilitou. Jeho přirozené vlastnosti jako unikátní textura a barevnost jsou však zachovány. Úprava dřeva přitom nezahrnuje použití chemikálií, dřevo není následně zapotřebí ani nijak natírat či impregnovat. Materiál je modifikován čistě tepelně, a to při teplotách 185-230 °C ve speciálních vysokoteplotních komorách.

Definice tvaru a dispozice svahem

Architekti museli brát při navrhování stavby v úvahu charakter pozemku s více než tři metry vysokým strmým srázem. Právě proto je spodní část domu částečně zapuštěná do svahu. Přes nejnižší podlaží se vstupuje do domu a kromě technických místností a úložných prostor se zde nacházejí také dva pokoje pro hosty. Hlavní obytné prostory jsou umístěny o poschodí výše. Na jejich úrovni je rovněž rekreační terasa přístupná přes prosklené dveře přímo z obývacího pokoje spojeného z kuchyní. Terasa je na hranici pozemku ohraničená stěnou, která ji chrání před větrem a napomáhá zachovávat soukromí. V podkroví se nalézá čistě soukromý prostor majitelů.

Podkrovní výhledy

Právě podstřešním prostorům bylo zapotřebí věnovat dostatečnou pozornost tak, aby byly dostatečně prosvětleny přirozeným světlem a nezaostávaly v tomto ohledu za zbytkem domu. Vzhledem k tomu, že je dům vsazen do oblasti s častými sněhovými přeháňkami, museli architekti nalézt vhodné konstrukční okenní řešení. Rozhodli se nakonec pro osazení střešních oken s kloubovou krokví, která navazují na svislá fasádní okna. Majitelé si tak mohou vychutnat výhled na opodál situovaný lyžařský svah, a to přímo ze svého lůžka.

Dosáhnout jednoduchosti a souladu jednotlivých interiérových doplňků se architektům podařilo zejména díky kombinaci bílé barvy a přírodních materiálů. Inspiraci ve Skandinávii je cítit v celém objektu. Sjednocujícím prvkem je dubové dřevo použité mimo jiné i jako podlahová krytina. Vytápění je řešeno tělesy radiátorů.

Dům přijali za svůj nejen samotní majitelé, ale též jejich sousedé. Záměr byl tedy realizován úspěšně.

Autor: kolektiv autorů
Foto: archiv Velux