Rekonstrukce domu

Upravovaný dům pro aktivní odpočinek je součástí původní hospodářské usedlosti umístěné na tichém místě u lesa v těsné blízkosti rybníků. Síla výhledu na rybníky a zahradu se stala základním motivem konceptu zalomeného domu.

Ke stávajícímu domu je tak přistavěna šikmá hmota s velkým oknem, která zásadně upravuje hlavní orientaci domu. Výškový rozdíl mezi pobytovou zahradou a stávající úrovní podlahy na přízemí, je eliminován přistavěnou terasou a nižší úrovní podlahy dostavby. Terasa bude zastíněna přirozeně vzrostlými stromy či vysouvací roletou.

Pohled ze zahrady

Jihovýchodním směrem mezi domem a přístupovou cestou u vstupu je navržena oddělující předzahrádka s místem pro zpracování dřeva. Zbylé dvě strany domu jsou pojaty spíše uzavřeně, protože vedou na sousední pozemky hospodářské usedlosti. Na přízemí je navržen jednotný volný prostor, s měkkým sezením, krbem a velkým oknem na výhled, s obytnou kuchyní na vyšší úrovni a ve vstupní části je vedle zádveří a malé haly umístěna koupelna a schodiště do podkroví. Vysoká nadezdívka podkroví umožnila vytvořit tři velké pokoje s různorodými výhledy. Dům je ochráněn modřínovými fošnami ve svislém členění, které má zjemnit zalomení hmoty.

  • Kancelář: Atelier K2, www.atelierk2.cz
  • Autoři: Ing.arch. Jiří Poláček, Ing. arch. Václav Škarda
  • Adresa: Jižní Čechy
  • Zahájení projektu: 08/2011
  • Dokončení realizace: 2015
¹) Zpracováno z Česká cena za architekturu

Fotogalerie

Autor:
Foto: Archiv České ceny za architekturu