Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Oceňovaný betonový rodinný dům se zelenou střechou a zahradou bez hranic

Betonová přístavba, o níž je řeč, je úzce propojena s jiným objektem na pozemku, starším ateliérem zformovaným před více než deseti lety z původní stodoly z poloviny devatenáctého století. Novostavba je s ním propojena prosklenou chodbou. Moderní, minimalisticky laděný rodinný dům je umístěn na rozlehlé parcele na kopci s úchvatnými výhledy do krajiny.

V roce 2006 koupil investor Radek Leskovjan pozemek uprostřed obce Kojetín u Nového Jičína. Na kraji parcely o velikosti 4 300 metrů čtverečních stála na kopci s výhledem do krajiny pobořená kamenná stěna původního hospodářského stavení. Nejprve na pozemku vznikl v roce obytný designérský ateliér, později přibyla betonová přístavba, která je s původní stodolou propojena proskleným krčkem.

Ateliér ze dřeva, hliníku, skla a cementu

Majitel se v roce 2007 rozhodl v první fázi zrekonstruovat objekt bývalé stodoly pro bydlení a práci a až v budoucnu postavit nový rodinný dům v sousedství. Realizace se ujalo architektonické studio Kamil Mrva Architects. Stávající pískovcové zdi a pilíře z roku 1862 zůstaly zachovány. Navržen byl zpevňující betonový věnec, do kterého je kotvena lehká pultová střecha.

Dovnitř původní stavby je vložen kubus vlastního objektu – ateliéru. Tato vnitřní dřevostavba se k jihu a k západu otevírá prosklenými stěnami. Výrazným kompozičním prvkem je terasa, která vybíhá z objemu nad svažitý terén zahrady. Objekt byl navržen v přírodních materiálech. Nosná konstrukce a lehké zastřešení jsou dřevěné, provětrávaná fasáda z pohledových cementotřískových desek. Prosklené části budovy byly realizovány z izolačního dvojskla s hliníkovými rámy v odstínu fasády. Terasu tvoří dřevěná paluba položená na ocelových nosnících.

Pokračování po letech: výstavba bydlení ve svahu

Pro nové zadání rodinného domu vznikly po více než deseti letech od realizace prvního projektu tři různé studie. „Z nich jsme nakonec vybrali železobetonový skelet a dům zasazený do svahu. Zadáním bylo rozšířit současný objekt o dvě ložnice s koupelnou a šatnou a krátkým parkovištěm tak, aby to byly dva domy a aby se navzájem respektovaly,“ přibližuje situaci autor architektonické studie.

Objekty jsou v současnosti využívány jejicih majitelem k bydlení a vlastní ateliérové tvorbě, je rovněž inspirativním sídlem významného fotografa.

Přestože architekti jako ústřední konstrukční materiál stavby použili pohledový beton Easycrete, z něhož je celá přístavba odlitá, není objekt nijak výstřední. Naopak, vzhled domu je i díky velkým oknům svěží a moderní a přirozeně zapadá do okolní krajiny i díky přiznaným kamenným zdem.

Zahrada bez hranic

Cílem všech zúčastněných bylo postavit dům, který poskytne rodině dostatek soukromí a bude uzavřený do sebe. „Při pohledu zvenčí se dům jeví tak, že jím prostupuje příroda. Všechno je přirozené a čisté. Stejně tak probíhá i výsadba rostlin, okrasných keřů a stromů, která využívá jen druhy rostoucí v okolí, aby šlo o dokonalé splynutí s okolní přírodou,“ vysvětluje Leskovjan.

Pozemku na Kojetíně dominují statné, 160 let staré lípy. „Dále je to švestkový sad, který je obklopený dalšími stromy. Na místě jsme navíc vysadili dalších dvanáct stromů - sad jsme rozšířili o šest ovocných stromů, dva ořechy, tři javory a osiky a tři více kmenné habry. Nevytvářeli jsme tedy novou zahradu, ale spíše jsme tu stávající naladili na okolní přírodu,“ říká Leskovjan.

Dům se nachází na okraji zástavby, zahrada mohla být proto koncipována tak, aby volně přecházela do okolní přírody tak, aby se hranice mezi soukromou zahradou a jejím vnějškem téměř smazávala. Atrium zahrady domu uzavírá designová lavice: „Je to jakýsi pomyslný předěl a záleží, jak si na ni sednete, zda směrem do přírody, který nabízí výhled na Hostýnské vrchy, anebo do atria, směrem k několika odpočinkovým a pracovním zónám se stoly pro notebooky,“ popisuje speciální zahradní kancelář Leskovjan s tím, že v místech k sezení jsou nainstalovány i zahradní zásuvky.

Hospodaření s vodou a teplem

Specifické je také hospodaření s vodou na pozemku. „Voda ze střech odtéká do různě umístěných vsakovacích jam, takže veškerá dešťová voda slouží jako zásobárna vody pro vzrostlé stromy. Architektovi se také ve spolupráci s odborníky na zelené střechy podařilo založit bezúdržbovou zelenou střechu na přístavbě, která je odlitá z pohledového betonu ve svahu. Zelená střecha je zcela bezúdržbová a pojme většinu srážek,“ zdůrazňuje majitel domu.

Dům je vytápěn pomocí infrapanelů. „Jedná se o černá skla nebo zrcadla. Stěny, podlahy a předměty v jednotlivých místnostech domu jsou díky nim tepelně příjemně naakumulovány a přitom zůstává vzduch, který dýcháme, chladný a se správnou hladinou vlhkosti,“ vysvětluje Leskovjan.

Čistota návrhu interiéru

Kojetínskému domu s ateliérem vévodí střídání černé a bílé barvy. Interiér přístavby domu tvoří pouze příčky s důmyslně vyrobených skříní. Snaha od počátku byla využít každý volný centimetr v domě. Celý jeho vnitřní objem tvoří lakovaná dýha. Dům byl vybaven bezzárubňovými dveřmi, jejichž dveřní pouzdra jsou do skříní a stěn perfektně zapuštěna. Předěl mezi šatnou a ložnicí tvoří pouze šesticentimetrová stěna a při běžném pohledu není vidět přechod mezi dveřmi a stěnou.

Do dětského pokoje se vstupuje dvoukřídlými celoskleněnými posuvnými dveřmi. „Po odsunutí dveří do pouzder získáme dvoumetrový a na centimetr přesný otvor stejných rozměrů jako pojízdný portál čelního prosklení domu a díky němu lze pokoj propojit s atriem. Okna v přístavbě jsou vyrobena na míru,“ doplňuje Leskovjan. V dětském pokoji stolař vymodeloval dvouposchoďovou postel s úložnými prostory.

Jelikož dům stojí ve svahu a jeho střecha je zasypaná zeminou, řeší nedostatek oken a tedy i světla světlovody s instalovanými LED žárovkami, které fungují ve tmě i jako vestavěná světla. Světlovodem je vybavena mimo jiné i koupelna, která se nachází pod úrovní svahu.

Diskutovaná přístavba získala na konci září titul Stavba Moravskoslezského kraje 2019, čerstvě se pyšní také prestižním titulem Stavba roku 2020. Navíc za osobitý a citlivý vstup moderní architektury do prostoru staré zahrady, zdůraznění genia loci místa a filozofie nezasahování, byla oceněna také zahrada obklopující a prostupující rodinným domem, která získala čestné uznání Zahrada doteku krajiny v soutěži Zahrada roku 2020.

Autor: kolektiv autorů 1)
Foto: Lukáš Pelech

1) redakčně upraveno