Architekti se snažili zajistit dostatečné množství přirozeného světla v interiéru. Tři samostatné herny jsou proto přirozeně osvětlené okny ze tří stran. Zdroj: archiv S.H.S architekti, Rostislav Stroin

V Dolních Břežanech vyrostla mateřská škola budoucnosti

Na okraji středočeské obce Dolní Břežany byla v loňském roce dostavěna nová budova mateřské školy. O netradiční návrh se postaralo studio S.H.S architekti. Výrazným prvkem stavby jsou kruhové okenní otvory připomínající bubliny. Nová školka je vizuálně hravá i ekologicky zodpovědná. Nechybí jí ani zelená střecha.

Slavnostní otevření nové mateřské školy v lokalitě K Hradišťátku se uskutečnilo v září minulého roku. Ve školce jsou celkem tři herny – každá pro 28 dětí –, celkem je tedy prostor navržen pro 84 dětí. Projekt pomohl vyřešit nedostatečnou kapacitu pro předškolní vzdělávání v obci. Mateřská škola byla vybudována na zelené louce včetně doprovodné infrastruktury. Na realizaci tohoto projektu získala obec dotaci z evropských fondů.

Okna jsou umístěna dostatečně nízko, aby skrze ně děti viděly a mohly sedět na parapetech. Zdroj: S.H.S architekti, Pavel Kučera

Design školky připomíná bubliny

„Co se týče designu budovy, chtěla jsem přijít s návrhem, u kterého by na první pohled bylo patrné, že má co do činění s hrou a dětmi. Napadly mě bubliny, balonky, míčky..., takto vznikla ta kulatá okna,” říká architektka Vladimíra Holubová. Jednotlivé třídy architekti umístili do tubusových hmot, které se rozbíhají do zahrady. Do společné části nové budovy je situována ředitelna, prostor pro zájmové činnosti, zázemí vychovatelek i přípravna dovážených jídel. Každá ze tříd má vlastní hernu s hygienickým zázemím a také přístup na terasu.

Budova mateřské školy v Dolních Břežanech je už na první pohled netradiční a vizuálně hravá. Zdroj: archiv S.H.S architekti, Rostislav Stroin

Zeleň a přirozené světlo

Důraz byl kladen na výhled do zeleně a optické propojení zahrady školky s okolím. Zároveň byla snaha odklonit herní plochy a hlavní výhledy od silniční komunikace vedoucí do Lhoty. Architekti se také snažili zajistit dostatečné množství přirozeného světla v interiéru. Z toho důvodu tvoří tři herny samostatné „prsty”, přirozeně osvětlené okny ze tří stran. Na stropy heren byly navíc umístěny světlovody.

Zdroj: archiv S.H.S architekti, Pavel Kučera

Minimalistický a zároveň hravý interiér

Dalším cílem architektů bylo vyřešit prostor heren takovým způsobem, aby nebyl zastavěn klasickými skříněmi <0x000A>a množstvím nábytku. Tak vznikl nápad vytvořit vždy podél celé jedné stěny herny velké vestavěné skříně – od podlahy až po strop. Řešení vyžadovalo šikovného truhláře. Ve skříních se ukrývají veškeré hračky a pracovní materiál a procházejí skrze ně okna, tvořená barevnými tubusy, do kterých si děti mohou vlézt. V některých místech jsou vestavěné skříně přístupné ze zahrady, a tak sem bylo možné umístit zahradní nářadí. Architekti se tímto vyhnuli budování dodatečného venkovního skladu.

Na zahradě mateřské školy se nacházejí dvě různá pískoviště, mlhoviště či lanová prolézačka. Autorem netradiční zahrady je významný zahradní architekt Zdeněk Sendler. Zdroj: S.H.S architekti, Pavel Kučera

Zahrada je jedna velká herna

I zahrada této mateřské školy je výjimečná. Najdete zde pískoviště, mlhoviště, lanovou prolézačku či terasy, které lze při troše představivosti využít jako venkovní pódium nebo divadelní prkna. Nechybí ani dlouhá dráha, na níž je možné pořádat závody a zčásti ji lze pomalovat křídami. Zahrada školky je tvořena zpevněnými plochami a trávníkem. Architekt Sendler, se kterým studio spolupracovalo, zahradu ještě osázel kvetoucími rostlinami. Budova nové školky je navíc dalším objektem v obci, který se může pyšnit zelenou střechou, tvořenou 833 m2 zelené vegetace. Mezi výhody zelených střech patří například úspora energie nebo tlumení hluku, v obci takovou disponuje také budova ELI Beamlines – vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: S.H.S architekti, Pavel Kučera