Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Unikátní dřevostavba inspirována historií a vybudována s úctou k maďarským tradicím

Novostavba rodinného víkendového sídla, jež se nachází v malé vesnici Algyő ve Velké maďarské nížině, je inspirována historickými a pro daný region tolik typickými hospodářskými staveními. Cílem byla od samého počátku výstavba moderního obydlí, které však svým konceptem i konstrukcí naváže na místní tradice.

Struktura tohoto invenčního objektu vychází z původního způsobu života, jaký vedli v minulosti lidé na rodinných statcích. Architekti též navázali na lokální stavební zvyklosti, dům je proto postaven ze dřeva. Stavba získala cenu veřejnosti v rámci soutěže Media Architecture Awards.

Investor si přál víkendové a prázdninové sídlo pro rodinu, které by umožnilo únik od stresujícího každodenního života v Budapešti a poskytlo komfortní podmínky pro dokonalý oddych v přírodě. Tomu odpovídá kompozice domu, který je vybaven  velkými prosklenými plochami, jež bohatě prosvětlují interiér, či soustavou teras a bazénem. Usedlost je tvořena třemi hlavními objekty dřevěných konstrukcí, které jsou vzájemně propojené centrální krytou terasou. Filigránská dřevěná konstrukce zastřešení terasy vytváří výjimečný a obzvlášť elegantní detail kontrastující s kompaktním výrazem zbylých části stavby.

Objekt se skládá z menších ložnic, které jsou propojené většími společenskými prostory a chodbami. Architekti kladli mimořádný důraz na celistvý designový výraz, architektura vnějších a vnitřních prostor se prolíná a vzájemně navazuje. Dům byl zasazen do okolního prostředí tak, aby byl pro uživatele zachován maximální kontakt s přírodou. Velmi efektní je kubus knihovny, jehož kontury zjemňují okolní stromy. Interiéry byly vybaveny na míru vyrobeným nábytkem. Dřevo je kombinováno s bílými omítnutými plochami, díky čemuž prostory působí elegantně a vzdušně.

Mimořádnou devízou rozsáhlého víkendového rodinného sídla je vedle funkčností a komfortu, který nabízí svým majitelům, výjimečná architektonická noblesa. Architekti stavbu citlivě začlenili do okolního prostředí a v maximální možné míře zachovali stávající lesík se vzrostlými stromy na pozemku. Realizace je příkladem toho, že i v případě touhy po naplnění vlastních stavebních ambicí lze s pomocí erudovaných architektů navázat na tradice předků a vytvořit přidanou hodnotu i pro okolí a krajinu.

p

Dům ve Velké maďarské nížině, 2014 – 2016

  • Architekti: András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas
  • Užitková plocha: 480 m2
  • Investiční náklady: 500 000 EUR

Fotogalerie

Autor: Ľubica Fábri 1)
Foto: Tamas Bujnovszky

1) Zdroj: www.salondrevostaveb.cz, redakčně upraveno