Společné prostory v Serpentine House
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News

Serpentine House oceněn Finskou cenou za architekturu

Z velkého množství přihlášených staveb bylo na Finskou cenu a architekturu 2019 nominováno pouze pět kandidátů. Zvolen byl však jediný vítěz. Jeho vyhlášení proběhlo 8. 10. 2019. Na pomyslném nejvyšším stupínku stanula renovovaná budova Serpentine House v Helsinkách.

Finská cena za architekturu je udělována za návrh novostavby či rekonstrukci výjimečné budovy dokončené v průběhu předchozích tří let. Pět nejlepších staveb je pečlivě vybíráno odborníky z oboru stavebnictví a architektury. Volbou vítěze je pak pověřena veřejná osobnost, která je uznávaným odborníkem v jiné oblasti než v architektuře. Letos šlo o věhlasného a oceňovaného umělce, spisovatele finského původu Hannu Väisänena. Kombinuje vizuální umění s literaturou a mnohá jeho díla se vyznačují propojením s architekturou, zejména s tou sakrální.

Hannu Väisänen, finský umělec a spisovatel, který vybral vítěznou stavbu v rámci Finské ceny za architekturu v letošním roce

Serpentine House (Käärmetalo)

Serpentine House pochází z roku 1951 a jde o jeden z mnoha tehdejších návrhů finského architekta Yrjö Lindegrena. Jde o dvě samostatné budovy o celkové délce 287 metrů. I přes hranaté tvary dům nepůsobí stroze; jednotlivé byty, jimiž je objekt tvořen, jsou totiž uspořádány do podoby vějířů. Ty vytvářejí řadu chráněných zahradních prostor, které umožňují jejich obyvatelům obývat je s pocitem soukromí.

Vítězný objekt byl a je ikonickou budovou, která se ocitla na okraji kolapsu. Jde o památkově chráněný historický objekt a bylo zapotřebí tak k němu při rekonstrukci i přistupovat. Kompromisní a flexibilní přístup všech zúčastněných i jejich vysoká odbornost dovolily zachovat jak původní přirozený ventilační systém v budově, tak vnitřní a vnější povrchové úpravy. Rekonstrukce probíhala po dobu dvou let a ukončena byla v roce 2018. Projekt zpracoval tým tvořený Kati Salonen a Mona Schalin Arkkitehdit Oy. Došlo k renovaci veškerých koupelen, kuchyní a vnitřních povrchů. Byla sanována střecha budovy, její vnější omítka, balkony, dveře, okna, společné domovní prostory. Došlo též k renovaci topného a ventilačního systému.

Serpentine House je ikonickou budovou v Helsinkách, kterou navrhl v minulém století finský architekt Yrjö Lindegren

Knihovna v Oodi

Po vyhlášení ceny byly odsunuty na pozadí ostatní čtyři na vítěze nominované stavby. Nepochybně se však i v jejich případě jedná o vysoce kvalitní architekturu. První z nich je ústřední knihovna v Oodi v Helsinkách, která boří mýty o klasických institucích tohoto typu. Je rozdělena do tří úrovní, z nichž každá disponuje jedinečnou a originální atmosférou a konkrétním účelem. Vstupní hala v přízemí poskytuje prostor pro ateliéry a dílny, zatímco první patro je uzpůsobeno konvenčním knihovnickým službám. Při vstupu do patra třetího návštěvníka oslní prostor, který je permanentně vyplněn denním světlem.

Novostavba knihovny v Oodi oslňuje

Renovace Univerzity Jyväskylä

Další nominovanou byla centrální budova Univerzity Jyväskylä, dílo architekta Alvara Aalta z jeho období „červených cihel“. Objekt pochází z roku 1955, obnovou prošel v letech 2013 – 2017. Došlo k modernizaci ventilačního systému, výměně střechy, podlahy a renovaci oken. Projektovému týmu se však povedlo zachovat velké množství původních konstrukcí, materiálu a nábytku. Každá podlahová cihla byla proto vyjmuta, očištěna a očíslována a až poté uložena zpět do původního slotu. Byl také restaurován veškerý starožitný nábytek.

Hlavní budova Univerzity Jyväskylä nedávno prodělala rozsáhlou rekonstrukci

Terminál odpadu

Mezi pěti nejlepšími se objevila i novostavba terminálu určeného k transferu odpadu z nově postavené a stále se rozvíjející helsinské čtvrti Kruunuvuorenranta. Ta je vybavena podzemní sítí potrubí určené ke sběru domácího odpadu, který následně míří do nového terminálu. V něm je přeložen do kontejnerů a odvezen na místo dalšího zpracování. Kromě své moderní technické funkce objekt zaujme též originální architekturou. Drsný, nepravidelný tvar a zelená střecha objektu umožnily této stavbě snadno splynout s okolím, které je tvořeno skalami. Opláštění sestává z trojrozměrných geometrických forem zbarvených rezavou patinou.

Terminál určený k transferu odpadu z helsinské čtvrti Kruunuvuorenranta

Dětské centrum Vaaralanpuisto

Posledním nominovaným bylo dětské denní centrum Vaaralanpuisto, jehož výstavba byla dokončena v roce 2007. Jde o budovu, která se má v sousedství původních vzrostlých stromů stát tichým a chráněným dětským útočištěm. Architekti z ateliéru AFKS aplikovali takové materiály a design, které vhodně doplní místní kontext. Potřebnými nástroji se stalo velké množství dřeva, teplé odstíny barev a zvlněné tvary prolínající se jak exteriéry, tak interiéry budovy. Tyto „vlny“ mnohde slouží mimo jiné i jako prostor k lezení dětí. Centrum zahrnuje jak odlehlejší zóny určené ke společné práci menších dětských skupin, tak klidové zóny či otevřené prostory sloužící k učení větších skupin.

Denní centrum Vaaralanpuisto je určeno dětem

Související články

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archiv organizátora soutěže